Nederland betaalt hoofdprijs voor dure kankermedicijnen
Verslag Marja Sol
Redactie Barbara van Gool
Redactie Leonie van Noort
Nederland betaalt veel te veel voor dure kankermedicijnen. Voor zeven van de negen onderzochte medicijnen staat Nederland in de top-drie van meeste betalende Europese landen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.
75% duurder
In de publicatie worden de prijzen van negen kankermiddelen vergeleken met die van 14 andere Europese landen. En die verschillen kunnen flink oplopen. Zo betalen Nederlandse kankercentra voor een medicijn bij uitgezaaide huidkanker 75% meer dan bijvoorbeeld Spanje. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet Oncology.
Afspraak: prijzen geheim
De indruk bestond al langer dat Nederland meer betaalt voor dure kankermedicijnen dan de ons omringende landen, maar dat was niet hard te maken. Want fabrikanten onderhandelen met elk land apart over de prijzen van hun dure oncologische middelen. Er wordt afgesproken deze prijzen geheim te houden. De onderzoekers hebben nu toch 21 kankercentra bereid gevonden om anoniem de prijzen die ze betalen op tafel te leggen.
Medicijnen tot 300 miljoen goedkoper
EenVandaag spreekt met onderzoeksleider Wim van Harten, bestuurder van Antoni van Leeuwenhoek. "Als we beter onderhandelen, kunnen deze medicijnen in Nederland 200 tot 300 miljoen euro goedkoper. En met de pijplijn aan nieuwe middelen die eraan komt, hebben we dat geld meer dan nodig."
Leven te danken aan duur middel
Verder spreken we met Anita Frehe uit Zuidhorn. Zij is 51 jaar oud en moeder van twee kinderen. Ze heeft uitgezaaide borstkanker en krijgt het peperdure middel pertuzumab. Ook daarvoor betaalt Nederland de hoofdprijs, zo werd vandaag bekend. Normaal gesproken geeft dat medicijn een gemiddelde levensverlening van zestien maanden. Anita Frehe leeft er nu al 2,5 jaar mee met goede kwaliteit van leven. Ze vindt zichzelf een geluksvogel en denkt dat ze haar leven te danken heeft aan het dure middel.
In de studio reageert hoogleraar medische oncologie Koos van der Hoeven.
Ook in Radio EenVandaag een gesprek met Wim van Harten. Ook spreken we ethica Heleen Dupuis en met Henk van Gerven, voormalig huisarts en SP-Kamerlid.