Delegatie doet inspiratie op in Singapore voor curriculum

Twee Nederlandse delegaties bezochten vorige week Singapore om inspiratie op te doen voor het curriculum en voor de professionalisering van leraren. In Singapore zijn alle leraren in dienst bij het ministerie en geven ze `holistisch onderwijs'. De ervaringen worden gebundeld in aanbevelingen voor nieuw onderwijsbeleid.

Vanuit het ministerie van Onderwijs gingen tien mensen mee op werkbezoek. Onder andere staatssecretaris Sander Dekker , de voorzitters van de PO-Raad en VO-Raad: Rinda den Besten en Paul Rosenmoeller en Joost Kentson, voorzitter van de Onderwijscooeperatie. Het ministerie vroeg twee leraren mee: Jasper Rijpma en Jelmer Evers. Laatstgenoemde plaatste een uitgebreid verslag online. Evers constateert dat het in Singapore voor leraren normaal is om in verschillende instituten te werken, maar ook dat ze een competitief salaris verdienen en beduidend minder uur voor de klas staan dan in Nederland. Hij schrijft: 'In Singapore wordt gewoon goed voor leraren gezorgd, en dat kan ik nou van Nederland niet echt zeggen.'

Particulier

De tweede delegatie bestond uit twaalf personen. Een particulier initiatief van de lerarenopleiders Lex Stomp (Windesheim) en Robert Vietor (Hogeschool Leiden). Ook zij nodigden leraren uit hen te vergezellen. Onder andere Jorrit Blaas en Marloes van der Meer, vorig jaar leraar van het jaar in het mbo, waren van de partij. Vietor: "Je wilt vanuit allerlei perspectieven naar het onderwijs kijken, dus ook die van de leraar."

De twee groepen hadden hun eigen programma, met een aantal gedeelde onderdelen. Wat Vietor het meest opviel in Singapore is de samenhang. "Ons Nederlandse onderwijs is zo gefragmenteerd. Niet dat iedereen hier in dienst zou moeten zijn van OCW, maar het gaat om de mobiliteit. De loopbaanperspectieven die ze daar kennen. Leraren werken voor de klas, gaan vervolgens een paar jaar voor het ministerie werken of voor een lerarenopleiding, om daarna weer -deels- terug te gaan naar de klas."

Aanbevelingen

Het bezoek duurde vijf dagen. In januari komt de groep van Vietor weer samen. Ze hebben met staatsecretaris Dekker afgesproken dat ze hun ervaringen gaan bundelen in aanbevelingen voor nieuw onderwijsbeleid.