Initiatief ChristenUnie-SGP voor een nieuw Rotterdams erfgoedbeleid

Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 2 december 2015

Initiatief ChristenUnie-SGP voor een nieuw Rotterdams erfgoedbeleid

ChristenUnie-SGP burgerraadslid Mark de Boer heeft vandaag een kadernotitie overhandigd aan wethouder Langenberg met daarin elf aandachtspunten die de basis moeten vormen voor een nieuw Rotterdams erfgoedbeleid. Zo wordt het stadsbestuur bijvoorbeeld opgeroepen om erfgoed onderdeel te laten uitmaken van de citymarketing, de verkoopstrategie te wijzigen en werk te maken van cultuureducatie. De Boer: “De elf punten in deze notitie vormen de basis voor een nieuw Rotterdams erfgoedbeleid waar we als stad trots op mogen zijn en waarmee de stad ook trots uitspreekt voor haar erfgoed.”

In 2013 diende de ChristenUnie-SGP samen met GroenLinks en de PvdA een motie in waarin werd gevraagd om een reflectie van het college op het historisch besef van Rotterdam. “Er speelden diverse dossiers – zoals de mogelijke sloop van het Ooms hoekpand en het Zuiderziekenhuis – en deze waren voor ons aanleiding om het stadsbestuur eens kritisch te gaan bevragen op haar erfgoedvisie.”, aldus De Boer die zeer tevreden is over het resultaat dat nu op tafel ligt. “Het stadsbestuur laat zien dat het ze menens is en echt bereidt is te gaan investeren in een nieuw Rotterdams erfgoedbeleid. Dat is een belangrijke stap!”

Coproductie

Niet alleen het stadsbestuur kreeg huiswerk mee. Samen met AIR Rotterdam heeft de ChristenUnie-SGP diverse sessies georganiseerd voor de gemeenteraad waarbij vele erfgoeddeskundigen de ruimte kregen de politiek te adviseren.

“Deze bijdragen waren voor bijzonder waardevol en ik heb met deze kadernotitie een poging gedaan al deze adviezen bij elkaar te brengen tot één krachtig pleidooi. En het is mijn oprechte wens dat het de functie krijgt van een hoofdlijnenakkoord waar alle politieke partijen hun handtekening onder kunnen zetten. Wat zou dat een prachtig signaal zijn!”

Tijdens de bespreking van het onderwerp in de raadscommissie hebben veel partijen hun complimenten uitgesproken over de rol van de ChristenUnie-SGP in dit dossier en de meeste partijen hebben hun steun uitgesproken voor de kadernotitie. “Over de laatste puntjes op de ‘i’ zullen we nog een keer om de tafel moeten maar ik heb goede hoop dat we er met z’n allen uit gaan komen en dat er in januari een hoofdlijnenakkoord ligt met tien handtekeningen.”

Wat staat er allemaal in?

De notitie Kaders voor een nieuw Rotterdams erfgoedbeleid bevat elf aandachtspunten en wensen die enerzijds in de afgelopen maanden zijn aangedragen door erfgoeddeskundigen en anderzijds zijn ingebracht door individuele leden van de gemeenteraad. Klik hier om de notitie te downloaden.