Eerlijke vleesprijs kan door andere mededingingsregels
`Manier van produceren moet terugkomen in prijs voor de boer'
Het probleem van kiloknallers in de winkels en te lage opbrengstprijzen van bijvoorbeeld varkens- en kippenvlees voor de boer kan worden aangepakt door een aanpassing van de mededingingsregels. Dit zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op het initiatief van het PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers om te stoppen met de verkoop van vlees voor stuntprijzen.
Het idee van een minimumprijs vindt de LTO-voorzitter sympathiek klinken, maar zo'n prijs geeft nog geen garantie voor een faire opbrengstprijs voor de boer. "Het gaat vooral om de mogelijkheid om extra inspanningen van de boer op het terrein van bijvoorbeeld dierenwelzijn en duurzaamheid terug te zien in de opbrengstprijs die hij ontvangt."
Eenzijdig Volgens Maat zijn de huidige mededingingsregels niet meer van deze tijd: "De regels zijn te eenzijdig gericht op een lage prijs voor de consument. Aanpassing ervan is nodig om er voor te zorgen dat dierenwelzijn en ook de wijze waarop gewassen worden geteeld onderdeel worden van de prijsvorming. Met andere woorden: de consument moet de manier, waarop producten worden voortgebracht, ook kunnen honoreren. De meeste consumenten willen dat ook."
Het draait volgens LTO Nederland uiteindelijk om een evenwichtige verdeling van de marges in de productieketens en een faire opbrengstprijs voor de boer. "Maar dan is wel een Autoriteit Consument en Markt nodig, die toestaat dat daarover in de keten afspraken worden gemaakt. Als in de Tweede Kamer dezer dagen een stevige duw in de goede richting wordt gegeven, dan gaat het de goede kant op."
Supermarkten
De LTO-voorzitter vindt dat supermarkten kunnen meewerken door in de winkelschappen duidelijk zichtbaar te maken hoe een product zich qua duurzaamheid en kwaliteit onderscheidt. Maat: "Kijk naar het sterrensysteem van de Dierbescherming, biologisch vlees en bijvoorbeeld ook het Fair Produce-keurmerk voor champignons. Veel consumenten willen best betalen voor extra waarden van een product. Hij wil er dan wel zeker van zijn dat die extra kwaliteiten ook zijn geborgd."
De LTO-voorzitter richt zijn pijlen niet alleen op de supermarkt, maar ook de keurings- en voedselveiligheidskosten. "Die komen nu voor rekening van boeren, terwijl die in de meeste andere landen worden betaald de overheid. De keuringskosten voor vlees komen hier voor rekening van de veehouder. Dat maakt een fors kostprijsverschil. Als het debat in de Tweede Kamer er toe bijdraagt, dat boeren en tuinders binnenkort niet meer opdraaien voor die keuringskosten, dan wordt een stuk ongelijkheid terecht weggenomen."
02 december 2015