Mensenhandel-rapport afgezwakt in belang van ‘War on Terror’
2 december 2015
Mensenhandel-rapport afgezwakt in belang van ‘War on Terror’
Onderzoek OneWorld laat zien dat diplomatieke belangen vóór mensenrechten gaan
Signalen van mensenhandel in Djibouti, de strategische uitvalsbasis voor de Verenigde Staten in de War or Terror, worden afgezwakt om diplomatieke belangen niet te schaden. Dit blijkt uit onderzoek van OneWorld, journalistiek platform voor mondiaal denken en groen doen. Het onderzoek is vandaag in de vorm van de longread ‘Fear and loathing in Djibouti’ gepubliceerd op Longreads.oneworld.nl/djibouti
Auteurs Sanne Terlingen & Hannah Kooy: “Wij zien journalistiek als het controleren van de macht, het vertellen van verhalen die niet verteld worden, en het onthullen van misstanden.”
Hoe meer migratie, hoe meer risico op mensenhandel
Djibouti, op het kruisvlak tussen de hoorn van Afrika en het Arabisch Schiereiland, is jaarlijks transitland voor 100.000 migranten en vluchtelingen uit Ethiopië en Somalië onderweg naar het Midden-Oosten. Hoe meer migratie, hoe meer risico op mensenhandel, concludeert het U.S. State Department in de meest recente editie van het Trafficking in Persons Report. Djibouti bevindt zich al sinds 2011 op de watchlist van dat rapport. Zonder verbetering zou het moeten degraderen naar de laagste categorie landen, die uitgesloten wordt van handelsverdragen en Amerikaanse hulp.
Westerse militairen overtreden de regels
OneWorld reisde door Djibouti en trof verschillende vormen van mensenhandel aan, waaronder een levendige nachtclub-scene. Amerikaanse contractors en andere westerse militairen overtreden de officiële regels voor goed gedrag. Ze rijden onder invloed en betalen Ethiopische en Somalische (vaak ongedocumenteerde) migranten voor seks.
Signalen van mensenhandel afgezwakt
Waarom staan er in andere Amerikaanse overheidsrapporten aanwijzingen over mensenhandel in Djibouti die niet in het 'Trafficking in Persons Report' zijn beland? En hoe kan het dat Djibouti al twee jaar een ‘kwijtschelding’ van degradatie krijgt voor een 'plan' dat nog niet is geïmplementeerd? Signalen van mensenhandel lijken stelselmatig te worden afgezwakt vanwege politieke overwegingen. Djibouti is voor de VS van cruciaal belang. Het land is in Afrika het voornaamste front in de war on terror en uitvalsbasis tegen Al-Shabaab, intel-en drone-centrum (met de grootste drone-basis na Afghanistan) en plek waar van terrorisme verdachte gevangenen volgens watchdog-organisaties kunnen worden vastgehouden.
Longread
De longread Fear and loathing in Djibouti neemt de lezer in acht hoofdstukken mee op een reis door dit Oost-Afrikaanse kustland, langs vluchtelingenkampen, bordelen langs de snelweg en sleazy nachtclubs. De longread laat de invloed zien van de aanwezigheid van een wereldmacht als Amerika. Fear and loathing in Djibouti is een productie van onderzoeksjournalisten Sanne Terlingen en Hannah Kooy namens OneWorld. De longread is beschikbaar in het Nederlands en Engels.
Eerder onderzocht OneWorld de vluchtroute van Eritreeërs naar Europa. Voor deze reportageserie is OneWorld genomineerd voor een Mercur Award (uitreiking 9 december aanstaande).