Groei woningmarkt is de motor achter herstel architectenbranche
Groei woningmarkt is de motor achter herstel architectenbranche
De architectenbranche herstelt door de groeiende woningmarkt. Toch zijn er grote verschillen tussen bureaus, deelmarkten en regio’s. Fred Schoorl, BNA-directeur: ‘De markt groeit en ook de verwachting is positief. De BNA Conjunctuurmeting laat zien dat de toenemende vraag naar woningen zal doorzetten.’
Herstel is onevenwichtig
De gemiddelde werkvoorraad is vergeleken met dezelfde periode in 2014 gestegen naar 3,8 maanden. In vergelijking met een half jaar terug is het gemiddeld een halve maand lager. Oorzaak is, naast seizoensinvloeden, vooral het terugdraaien van het verlaagde btw tarief op verbouwingen vanaf 1 juli 2015. De verschillen tussen grote, middelgrote en kleine bureaus zijn groot. Grote bureaus hebben een gemiddelde werkvoorraad van 7,6 maanden. Voor kleine bureaus is dat 3,6 maanden. De werkvoorraad van middelgrote bureaus ontwikkelt zich relatief goed. Zij zijn relatief vaak actief op de woningmarkt. De werkvoorraad wordt door de meeste bureaus nog steeds als klein ervaren. Wel zijn steeds meer bureaus positiever. Ruim 40% van de bureaus verwacht volgend jaar een omzetstijging.
Randstad en huurwoningen
De verschillen per regio en deelmarkt zijn groot. Bureaus in de Randstad doen het relatief goed, terwijl bureaus in krimpgebieden het lastiger hebben. Het herstel is naast particulieren te danken aan ontwikkelaars en bedrijven, die weer investeren in de ontwikkeling van woningen. Dit is met name te zien in het midden- en hogere huursegment. Naast nieuwbouw van woningen zijn verduurzaming, transformatie, herbestemming de typen werkzaamheden waar de meeste bureaus groei verwachten. Architectenbureaus zetten actief in op het verbeteren van producten en diensten, samenwerking en marketing.
Woningvraag stijgt
De vraag naar woningen neemt toe. De historische lage hypotheekrente, het groeiend aantal alleenstaanden, ouderen die langer thuis blijven wonen, de wachtlijsten voor woningen voor vooral jongeren en de recente toestroom van vluchtelingen zijn belangrijke drijvende krachten. Woningcorporaties richten zich op last van de overheid nog vooral op sociale huurwoningen, waardoor ontwikkelaars en beleggers zich meer gaan richten op het midden- en hogere huursegment. Architecten spelen hierop in met gelijkvloerse woningen voor ouderen, woningen voor jonge alleenstaanden, opwaardering van de bestaande voorraad, begeleide zelfbouw, transformatie van bestaand vastgoed naar wonen en recent de taskforce ‘Sense of Belonging’, gericht op huisvesting van vluchtelingen op middellange termijn.