Nederlanders in buitenlandse detentie positief over consulaire bijst..


Nederlanders in buitenlandse detentie die consulaire bijstand ontvangen, ervaren hun detentie als minder negatief. De steun verlicht hun speciale noden, blijkt uit onderzoek van Femke Hofstee. Zij promoveert op donderdag 10 december aan Tilburg University.

Gevangenispopulaties zijn de afgelopen decennia heterogener geworden. Dat geldt zeker in de Europese Unie, waar gemiddeld bijna een op de vijf gedetineerden een buitenlander is. Het hoogste percentage buitenlandse gedetineerden bevindt zich in het Midden-Oosten; daar is de verhouding een op de
drie.

Nederland heeft in verhouding tot andere landen veel landgenoten in buitenlandse detentie. In de afgelopen 25 jaar is het aantal verviervoudigd, van 579 in 1988 naar 2.262 in 2015. Hoewel er de laatste jaren een lichte daling is, is Nederland in vergelijking tot andere landen koploper.

Bijstand

In tegenstelling tot andere landen laat Nederland deze groep echter niet links liggen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft bijstand via consulaire medewerkers en via vrijwilligers van Reclassering Nederland en de religieuze organisatie Epafras. Femke Hofstee onderzocht als eerste het
effect van deze bijstand, door literatuuronderzoek en bevraging van zowel Nederlandse gedetineerden in het buitenland, als overige betrokkenen.

Positief

Hofstee concludeert dat Nederlanders in buitenlandse detentie die consulaire bijstand ontvangen zeer positief zijn over deze steun. Zij ervaren hun detentie als minder negatief en de steun heeft een positief effect op hun speciale noden, zoals kennis van juridische procedures en rechten,
contact met de buitenwereld en sociale integratie in de gevangenis.

Geen nazorg

Wel blijkt dat Nederland zich voornamelijk richt op het welzijn van de gedetineerde en niet zozeer op de oorzaken van de moeilijkheden. Buitenlandse autoriteiten worden over het algemeen niet door Nederland aangesproken wanneer de basisrechten van Nederlanders in buitenlandse detentie worden
geschonden. Ook ontbreekt de nazorg bij terugkeer in Nederland.

Beeldwoordenboek

Hofstee ontwikkelde een universeel beeldwoordenboekje voor gedetineerden die de taal niet spreken: `Picture it in prison'. De inhoud van het boekje staat ook op www.prisonwatch.org.

Noot voor de pers

Femke Hofstee-van der Meulen promoveert op donderdag 10 december 2015 (Human Rights Day) om 10.00 uur in de aula van Tilburg University. Titel proefschrift: Detained abroad. Assisting Dutch Nationals in foreign detention. Promotores: prof. dr. Anton van Kalmthout, prof. dr. Dirk van Zyl Smit.
Neem voor meer informatie contact op met Femke Hofstee via femke@prisonwatch.org of 06-48100333. Zie ook de samenvatting van het proefschrift online.