Wetenschapper (m/v): meer genderdiversiteit op de universiteit

In samenwerking met honoursprogramma (S)hevolution (UvA & VU)

01 dec 2015 17.00 - 18.30

Lezing

Slechts 14% van alle hoogleraren op Nederlandse universiteiten is vrouw. Met dit lage percentage vrouwelijke hoogleraren bungelt Nederland onderaan de Europese ladder. Niet alleen zijn er weinig vrouwen, ook is het niet vanzelfsprekend dat vrouwen in de wetenschappelijke top evenveel verdienen als hun mannelijke collega's. Hoe kan het dat de top nog steeds gedomineerd wordt door mannen, terwijl al enige tijd meer meisjes dan jongens afstuderen? Wat kunnen we eraan doen om de genderdiversiteit te bevorderen binnen verschillende studierichtingen? En hoe geven we vrouwen een sterkere stem in de wetenschappelijke wereld? Met Mieke Aerts, Lieke Boon, Fernie Maas, Pernette Verschure en Marlene Werner.

Minstens 50% van de Europese studenten is vrouw en 45% van deze vrouwen halen hun doctoraal. Daarna stopt de doorstroom naar hogere wetenschappelijke functies nagenoeg. Aan ambities ligt dit niet; uit een enquete van UT-nieuws onder 1115 Nederlandse vrouwelijke wetenschappers blijkt dat 86% van de ondervraagden een carriere in de wetenschappelijke top ambieren. Daarnaast bleek uit deze enquete dat negen van de tien vrouwelijke hoogleraren vinden dat mannen voorrang krijgen wanneer het gaat over hoge wetenschappelijke posities. Is het echt zo dat mannen een streepje voor hebben op vrouwen? Wat zijn de gevolgen van het tekort aan genderdiversiteit in de academische wereld? En wat hebben vrouwen die nu aan het begin van hun academische carriere staan nodig om door te groeien naar de top?

Fernie Maas van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren begint de avond met de presentatie van de net uitgebrachte monitor rondom het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland. Na haar presentatie zal een gesprek plaatsvinden tussen hoogleraar Mieke Aerts (voormalig bijzonder hoogleraar Politieke geschiedenis van gender), Lieke Boon (expert op het gebied van genderdiversiteit in de beta-wetenschappen), Pernette Verschure (voorzitter van het Women in de Faculty network op de FNWI) en Marlene Werner (excellente studente met de ambitie om te promoveren). Moderator van deze avond is Kirsten van den Hul, Trouw-columnist, winnares van de Joke Smitprijs 2014 en voormalig VN-vrouwenvertegenwoordigster. Meer sprekers volgen.

Over de sprekers

Mieke Aerts is hoogleraar Moderne politieke geschiedenis van Nederland aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde in 1994 op De politiek van de katholieke vrouwenemancipatie. Van Marga Klompe tot Jacqueline Hillen. Van 2009 tot 2015 was ze bijzonder hoogleraar Politieke geschiedenis van gender in Nederland. Haar onderzoek richt zich op feminisme en strijdcultuur in Nederland.

Lieke Boon studeerde geschiedenis in Groningen. Ze wil de stem van de vrouw laten horen en zet zich in voor meer vrouwen in de betawetenschappen. Op dit moment werk ze aan het Project Meisjes & ICT, waarbij het doel is meer meisjes te enthousiasmeren voor de ICT.

Fernie Maas studeerde geschiedenis in Nijmegen en kwam via een stage in aanraking met het Vrouwenlexicon, een informatiedatabase over vrouwen door de geschiedenis heen. Daarnaast werkte zij mee aan het boek 1001 Vrouwen. Op dit moment werkt zij bij het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren op zowel beleid- als uitvoerend niveau.

Marlene Werner is een ambitieuze, excellente studente die de Research Master in Psychology volgt en is tevens de jongste spreekster van deze avond. Naast excellente studente is ze werkgroepdocente bij de opleiding Geneeskunde aan de VU en loopt ze stage aan het AMC onder leiding van seksuologe Ellen Laan.

Kirsten van den Hul (moderator) was in 2011 de Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Ze is oprichter van The Change Agent, dat bedrijven adviseert over diversiteit, communicatie en verandering en had o.m. de NOS, het Ministerie van OCW, Nike en Zuidas Amsterdam als opdrachtgever. Ze studeerde Oost-Europese Studies en Arabisch. Naast haar werk als Change Agent schrijft ze columns voor dagblad Trouw.

Pernette Verschure is universitair hoofddocent en groepsleider in de synthetische, systeem biologie en genoom organisatie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is voorzitter van het Women in the Faculty netwerk op de FNWI. Ze promoveerde in de medische wetenschappen in Nijmegen (1990) en ontving verschillende prestigieuze persoonlijke onderzoeksbeurzen en prijzen waaronder NWO-PULS (1998), Meervoud (2008) en VIDI (2004), Feulgen Prize (2006). Haar huidige onderzoek richt zich op de werking van epigenetische mechanismen tijdens ziekte gerelateerde processen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25