Ex-bestuurders Roc Leiden `verwijtbaar', inspectie en ministerie schoten tekort
Het voormalige bestuur van Roc Leiden, ex-voorzitter Jacques van Gaal en ex-collegelid Marieke Jas, heeft onverantwoord en verwijtbaar gehandeld bij de omstreden nieuwbouw en is daarvoor mogelijk aansprakelijk te stellen. De Onderwijsinspectie is flink tekortgeschoten in het toezicht en ook het ministerie van Onderwijs heeft steken laten vallen.
Dat concludeert de commissie Meurs, die vanmiddag haar onderzoeksrapport presenteert over het vastgoed-drama dat de mbo-school bijna de das om deed. Daarbij gaat het met name om het in eigen beheer gerealiseerde mega-gebouw bij station Lammenschans (opgeleverd in 2011), de eerste van twee nieuwbouwprojecten.
Onderwijs ondergeschikt
Het onderwijs is door het toenmalige bestuur tussen 2001 en 2011 ondergeschikt gemaakt aan de nieuwbouwplannen. `Het bestuur heeft zich te zeer verlaten op adviezen van een te beperkt gezelschap van enkele externe adviseurs. Evenwichtige en daarmee effectieve tegenspraak is niet georganiseerd; de besluitvorming over de nieuwbouw heeft in en rond het college van bestuur in zeer beperkte kring plaatsgevonden.'
Hard oordeelt de commissie ook over het functioneren van de Onderwijsinspectie. De commissie noemt het onbegrijpelijk dat de inspectie Roc Leiden pas in 2012 onder verscherpt toezicht plaatst, pas nadat de nieuwe bestuursvoorzitter Jeroen Knigge het ministerie om hulp heeft gevraagd. Tekenend is dat de inspectie kort daarvoor nog concludeerde dat het roc `in control' was. De commissie noemt het verontrustend dat het financieel toezicht nog steeds niet goed van de grond is gekomen.
Onnodig lang
Onderwijsminister Jet Bussemaker greep in februari 2015 in, bijna drie jaar nadat roc-voorzitter Knigge aan de bel trok bij het ministerie. `De commissie vindt dat de periode tussen begin 2012 en februari 2015 onnodig lang heeft geduurd.' De commissie concludeert dat `het ministerie geen heldere aanpakt kent voor instellingen die dreigen in de financiele problemen te komen.'
Bussemaker stuurde begin 2014 nog wel een `regisseur' naar Roc Leiden. Maar deze oud-topambtenaar, Koos van der Steenhoven, nam gaandeweg steeds meer de rol van mede-bestuurder op zich. Daarmee vervaagde ook de scheiding van functies.
Meegezogen
De raad van toezicht, die feitelijk pas sinds 2006 bestond, probeerde zich met nieuwe leden kritisch op te stellen, maar werd al snel `meegezogen in de snelheid die het nieuwbouwproject dan al heeft gekregen.' De toezichthouders hebben weliswaar maatregelen genomen, maar zijn volgens het rapport ook steeds achter de feiten aan blijven lopen. De commissie ziet geen reden voor vervolgonderzoek naar voormalige toezichthouders.
Adviseurs die het roc in de arm nam, hebben zich `te weinig kritisch' opgesteld. Het feit dat er werd gewerkt met provisie-beloning hielp volgens de commissie ook niet mee.
Bekijk ook het Excel-bestand met een overzicht van alle bestuurders en toezichthouders van Roc Leiden vanaf 2006 tot nu. Wie is wie? Dit bericht wordt nog bijgewerkt. De persconferentie over het rapport is om 16.00 uur begonnen.