Onacceptabel gedrag op sociale media treft onderwijspersoneel
Bijna een op de vijf werknemers in het onderwijs is door werk in aanraking gekomen met onacceptabel gedrag op sociale media. Dat blijkt uit een enquete onder 2669 werknemers met een publieke taak.
De enquete is uitgezet door het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak. De politie heeft het meest hinder van onacceptabel gedrag op sociale media (21 procent). Maar daarna zijn werknemers uit het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs de klos (17-19 procent). Het hbo is de beste onderwijssector om in te werken, daar heeft 9 procent te maken met onacceptabel gedrag.
Van de geenqueteerden is 29 procent niet actief op sociale media. Van de actieve respondenten maakt 50 procent gebruik van Facebook. Daarna worden Linkedin en Twitter het meest genoemd.
Vaag
Onacceptabel gedrag is overigens een vage term. Sommige respondenten vinden het verspreiden van informatie via sociale media al hinderlijk. Anderen noemen alleen een doodsbedreiging onacceptabel. Van de respondenten die zichzelf aanmerken als slachtoffer hebben velen het over het verspreiden van onwaarheden, laster en leugens. Anderen hebben het over pesterijen, schelden en bedreigen. Ook seksueel getinte grappen, seksuele toespelingen en het openbaar maken van seksuele foto's worden genoemd.
Volgens 30 procent van alle werknemers met een publieke taak zijn er voor het gebruik van sociale media geen gedragsregels opgesteld door de werkgever. Dat moet anders, zegt het expertisecentrum. Speciaal voor het onderwijs adviseert het centrum de discussie over sociale veiligheid op school te verbreden naar de sociale veiligheid van het onderwijzend personeel. Meer tips om agressie op sociale media te voorkomen? Ga naar deze link voor een overzicht van het expertisecentrum.