Geen verbod op Zwarte Piet van staatswege | www.avs.nl

Het kabinet onderschrijft dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Toch vindt het kabinet dat een verbod op Zwarte Piet van staatswege niet de uitweg is. De overheid kan wel een rol spelen om een respectvolle nationale dialoog te faciliteren. Dat schrijft minister Bussemaker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister geeft in de brief aan dat scholen het feest op verschillende manieren vieren. Scholen in de vier grote steden hebben besloten af te zien van de klassieke Zwarte Piet. In kleinere gemeenten vieren scholen het feest veelal met traditionele Zwarte Pieten. Er zijn ook gemeenten waar volop wordt geexperimenteerd met gekleurde pieten, roetveegpieten en witte pieten. De traditie van het Sinterklaasfeest is in januari 2015 opgenomen in de nationale inventaris immaterieel erfgoed.

Het kabinet erkent dat de negatieve stereotyperingen van de vertolking van Zwarte Piet onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand kunnen werken. Tegelijkertijd benadrukt de regering dat dit mensen die het feest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt. Ook staat in de brief dat het Sinterklaasfeest een traditie is die door de samenleving wordt vormgegeven en die is blijven bestaan door te veranderen. "Tradities ontwikkelen zich en passen zich aan nieuwe tijden aan."

Ouders verkleed als Zwarte Piet

Recent meldde het Algemeen Dagblad dat het Utrechtse VVD-gemeenteraadslid Queeny Rajkowski een oproep aan ouders van openbare basisscholen doet om als klassieke Zwarte Piet naar school te gaan. Op de Prinses Margrietschool in Zuilen heeft het openbaar schoolbestuur SPO eenzijdig besloten op alle ruim 40 scholen Zwarte Piet te schrappen. Ouders zijn daarin niet gehoord, meldt het AD. De kinderen mogen zelfs niet meer in de klas naar het Sinterklaasjournaal kijken.