Wat doe jij morgen anders?


1 december 2015

Wat doe jij morgen anders?

[IMG]

Kwaliteitskring publiek verantwoorden

Wat zijn de dilemma's waar Almeerse organisaties tegenaan lopen? Welke keuzes maken ze voor de toekomst en op basis waarvan? Wat heeft dat voor consequenties voor inwoners en collega-instellingen? Hoe gaan ze met elkaar om op plekken waar werkterreinen elkaar raken? En hoe kunnen organisaties
elkaar beter in staat stellen om verantwoording af te leggen over hun resultaten aan medeprofessionals en aan inwoners? Vragen als dit waren de inzet van de zesde kwaliteitskring die werd gehouden over publiek verantwoorden in onze stad.

Meer diepte en scherpte

Vierentwintig organisaties die actief zijn in Almere zijn samen met de gemeente betrokken bij de ontwikkeling van een andere manier van publiek verantwoorden. Tijdens eerdere kwaliteitskringen begon dat door elkaar te leren kennen, door van elkaar te leren en te bespreken wat er in Almere
meer in samenhang kan. Inmiddels zijn er twee jaar verstreken en zoeken de organisaties met elkaar veel meer de diepte en de scherpte op in het gesprek.

De betrokken organisaties komen twee keer per jaar bij elkaar op het niveau van directieleden en bestuurders. Ook een vertegenwoordiging van de gemeenteraad en een beperkt aantal gemeentelijke medewerkers schuift aan.

Passend onderwijs centraal

Passend Onderwijs Almere was dit keer gastheer en stond in het middelpunt. Alle aanwezigen hadden zich vooraf verdiept in het jaarverslag en de doelstellingen van de organisatie. Onder begeleiding van gesprekleiders Wim Galjee ging de groep vervolgens het gesprek aan. Dilemma's die daarbij
naar voren kwamen, waren bijvoorbeeld:

* Wie heeft doorzettingsmacht bij plaatsing of begeleiding in complexe situaties?
* Hoe bundel je financiele stromen? Hoe leg je daar vervolgens verantwoording over af? En aan wie?

Rijke oogst

Na een buffet verzorgd door clienten van Triade werd er verder gediscussieerd onder begeleiding van Windesheim-studenten. Onder andere aan de hand van de vraag: wat doe jij morgen anders? Dat leverde een rijke oogst aan resultaten op. Bijvoorbeeld op het gebied van:

* Publiek verantwoorden, ook aan inwoners:

* Betrek de inwoners waar je voor werkt en laat ze hun oordeel geven.
* Communiceer prominenter en meer verhalend over je dilemma's en keuzes. Dat is belangrijker dan je formele jaarverslag.
* De uitvoering is aan zet: verantwoord meer op het doel/effect van je inzet dan op de activiteit of het systeem.

* Balans houden tussen gezamenlijk belang en eigen belang:

* Wees open over je belangen, doe aan gezamenlijke belangenverrijking;
* Maak heldere afspraken over de omgang met elkaar.

* Regie en verantwoording bij bundeling van budgetten:

* Leg de regie over budget en verantwoording meer bij de uitvoering en bij inwoners.
* Verminder de scheiding tussen budgetten en programma's.
* Richt je op het effect en laat verkokering en activiteitenverantwoording los.
* Accepteer dat het ook weleens mis kan gaan. Geef/neem ruimte voor uitleg en herstel van omissies.

Volgende kwaliteitskring

De volgende kwalitietskring wordt gehouden in mei 2016. De nieuwe bibliotheek is dan de ontvangende partij. De kwaliteitskringen worden georganiseerd door initiatiefnemers wethouder Mark Pol, Ingrid Verheggen (bestuurder Almeerse Scholen Groep), Han Jetten (directeur-bestuurder De
Schoor), Paul van der Linden (bestuurder Vitree) en Riekus Hatzmann (voorzitter raad van toezicht de nieuwe bibliotheek).