Bied woningruil aan met een vluchteling


BUSSUM, 20151102 -- “Het verbaast me hoeveel mensen zich laten leiden door angstgevoelens in hun mening over het wel of niet opvangen van vluchtelingen in de buurt” volgens Roel Kamphuis, 2e op de kieslijst van ChristenUnie Gooise Meren. “Zelfs mijn, op zichzelf wonende, zoon confronteerde mij met in de media alle aandacht krijgende incidenten in relatie tot vluchtelingen in een opvang ergens in Europa”.

Bij veel mensen is niet de belangrijkste vraag: “Hoe kunnen we de vluchtelingen (tijdelijk) een nieuw bestaan op laten bouwen in Nederland?”, maar: “Wil ik of willen wij bij ons in de buurt ruimte beschikbaar stellen aan vluchtelingen die …” En vul het incident maar in, waar de angstgevoelens op gebaseerd zijn en in de vraagstelling van toepassing worden gesteld op alle vluchtelingen.

Om te gaan onderzoeken wat nu werkelijk de achtergrond is van de vluchtelingen die, voor ons in de buurt, op Crailo gehuisvest zijn is de idee ontstaan om een woningruil aan te bieden. Een woningruil met de voormalige woning van de vluchteling. Als je geluk hebt een mooi ruim huis.

Ik hoorde afgelopen zaterdag van Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, nog het verhaal over een bijna gepensioneerde man uit Syrië, die zijn schaapjes op het droge had en na een leven van hard werken van zijn leven in rust kon gaan genieten. Als hij niet had hoeven vluchten voor de bedreiging van IS en de mede daaraan gerelateerde onveilige situatie waardoor het levensbedreigend was om daar te blijven. Joël Voordewind kwam deze man tegen in een van de opvang tentenkampen 100 kilometer over de grens van zijn thuis.

Om terug te komen op de idee van de woningruil: Aan het tot stand komen van de woningruil zitten wel enkele randvoorwaarden: je mag alleen je telefoon, voldoende geld en een klein rugzakje met kleding meenemen om er te komen. De reis ernaar toe is voor je geregeld. Het begint met een bed & breakfast tour door ’t Gooi per touringcar. Afwisselend verblijf je 72 uur op een aantal locaties. Er is alle tijd en gelegenheid om je medereizigers te leren kennen. ’s Nacht ontdek je wie er rustig slaapt, snurkt, praat in zijn slaap of nachtmerries heeft. Vanaf de laatste locatie wordt je naar het startpunt van een dropping gebracht. Het vervoer per donkere vrachtwagen duurt lang om uiteindelijk in Italië uit te komen. Met de trein wordt verder doorgereisd naar de kust waar de overtocht start per Nederlands marineschip. Op volle zee wordt je overgezet in een open, uiteindelijk volgepakte, boot op weg naar Libië. Hier laat je vrouw en kinderen achter, omdat je nog niet zeker weet of de woning waar je naar onderweg bent inmiddels niet plat gebombardeerd of opgeblazen is. Na een lange survival of the fittest tocht wordt de voormalige woning van de vluchteling bereikt. Veelal een mooie woning, de meeste vluchtelingen die Nederland bereiken hadden namelijk een goede baan in Syrië. Je hebt geluk de woning is nog bruikbaar en je laat je vrouw en kinderen overkomen. Blij om weer met elkaar te kunnen wonen.

Werken hoeft en kan nog niet, want ondanks je goede opleiding kun je jezelf niet goed uitdrukken in de juiste taal. Aan de kinderen geef je thuis onderwijs, vanwege de burgeroorlog die in de omgeving woedt. Om aan eten te komen vertrek je ’s morgen heel vroeg om, voordat het licht wordt, veilig je inkopen te kunnen doen. Inmiddels heb je zeker gesteld dat de vluchteling geen enkele relatie met IS heeft en zeker ook geen strafblad heeft.

Het hele idee van woningruil met een vluchteling is natuurlijk te absurd om een serieus voorstel te zijn, maar vluchtelingen in Nederland hebben wel zo’n achtergrond. Moet de belangrijkste vraag die we onszelf stellen dan niet zijn: “Hoe kunnen we de vluchtelingen (tijdelijk) een nieuw bestaan op laten bouwen in Nederland?”

ChristenUnie Gooise Meren vraagt: “Aandacht voor de ander”.

Geef geloof een stem





ChristenUnie Gooise Meren