Nederland Leest geopend met champagneontbijt

30-10-2015 - De 10^de editie van Nederland Leest is vanmorgen geopend met een champagneontbijt in de OBA tijdens de radiouitzending van De Ochtend van 4 (NPO Radio 4). De fles werd ontkurkt door de samensteller van de speciale jubileumbundel met de mooiste korte verhalen uit de Nederlandse literatuur: A.L. Snijders. De schrijver van zkv's (zeer korte verhalen) leest iedere zondagochtend een kort verhaal voor op Radio 4. Deze keer werd hij begeleidt door pianist Marcel Worms. De speciale jubileumbundel verschijnt dit jaar in dertien edities. Voor elke provincie een, aangevuld met korte verhalen uit de regio en een voorwoord van de Commissaris van de Koning. Voor 4havo/vwo leerlingen verschijnt er een scholiereneditie, aangevuld met korte verhalen van Pepijn Lanen. De bundel wordt t/m maandag 30 november in een oplage van 450.000 exemplaren gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt.

Tournee A.L. Snijders

Snijders gaat voor de campagne op tournee door Nederland en doet zo'n zeventien openbare bibliotheken aan alwaar hij lezingen geeft of optreedt. De gehele tournee is hier te vinden: www.nederlandleest.nl/tournee

Korte verhalen schrijfwedstrijd

Van 1 tot 22 november kan heel Nederland meedoen aan de Nederland Leest Korte Verhalen Schrijfwedstrijd. Juryvoorzitter Ernest van der Kwast trakteert de winnaar op een exclusieve masterclass en het winnende verhaal debuteert eind van de maand op NPO Radio 4. Zie ook www.nederland-schrijft.nl

Slotfeest Nederland Leest

Op vrijdag 27 november wordt de campagne feestelijk afgesloten met het Nederland Leest Slotfeest in Arnhem. In Rozet presenteert quizmaster Philip Freriks De Slimste Literaire Mens. Hierna wordt i.s.m. Bibliotheekblad bekendgemaakt wie de Prijs voor de Beste Bibliotheek van 2015 ontvangt en wie de verkiezing van de Beste Bibliothecaris van het Jaar wint.

Nederland Leest wordt in 2015 voor de tiende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart centraal. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Meer informatie over de campagne staat op www.nederlandleest.nl.