Symposium Topprestaties in energiezuinige bouw

Negentien gebieden verdeeld binnen heel Nederland gingen de uitdaging aan: bouwen met een fors lagere EPC dan het Bouwbesluit op dat moment voorschrijft.

Vier jaar intensieve monitoring binnen het programma `Excellente Gebieden' levert waardevolle resultaten op; de kennis die is opgedaan voor de transitie naar energieneutrale bouw in Nederland is direct toepasbaar.

`Excellente Gebieden' is een kennis- en leertraject van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en stopt eind van dit jaar.

Tijdens het symposium `Topprestaties in energiezuiginge bouw' wordt antwoord gegeven op de vraag wat het betekent om in een wijk of gebied zeer energiezuinige bouw te realiseren.

Met medewerking van onder andere Ger Maas (emeritus professor, ex-BAM), Onno Dwars (VolkerWessels), Daan Bruggink (ORGA), Jos van Dalen (BZK) en Ivo Opstelten (Energiesprong). Lian Merkx, programmamanager SER Energieakkoord bij VNG is dagvoorzitter.

Aanmelden

U kunt zich tot uiterlijk vrijdag 30 oktober voor het symposium aanmelden. Wacht niet te lang; er is een beperkte capaciteit.

Inhoud symposium

Er komen interessante dilemma's aan de orde die nu en in komende jaren actueel zijn, en waarvoor in den lande praktische en inventieve oplossingen zijn gevonden. Een greep uit deze dilemma's:

* Lage woonlasten voor bewoners worden steeds belangrijker. Hoe realiseer je dat?

* Hoe leg je aan bewoners uit dat ze werkelijk voordeel hebben van een energiezuinige woning?

* Prestatieafspraken: klinkt leuk, maar hoe maak je dat waar en kun je risico's beperken?

* Meerdere grondeigenaren bij een ontwikkeling? Hoe zorgen we ervoor dat we er allemaal beter uitkomen?

* Hoogbouw en zeer energiezuinig. Waar zitten de risico's en hoe voorkom je dure herstelacties?

* Weet wat je oplevert! En wat als je halverwege het proces merkt dat bijvoorbeeld de luchtdichtheid onvoldoende is. Wat kun je dan doen als bouwteam?

Kortom: tijdens dit symposium komt alles samen. U leert de lessen en ervaringen uit de dagelijkse praktijk van gebiedsontwikkeling. Projectleiders van gemeenten en woningcorporaties, ontwikkelaars en installateurs komen aan het woord. Een schat aan informatie die wij kunnen meenemen naar energiezuinige bouw in de toekomst.

Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Voor overheidsgebouwen geldt deze eis al vanaf eind 2018.