Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings wil meer mannen in de pan
(Eindhoven - 17 oktober) - De drang naar efficiency in ons voedselsysteem zorgt er voor dat jaarlijks 40 miljoen haantjes, 75.000 bokjes en 1,4 miljoen stiertjes worden behandeld als restproduct. We voeren ze aan andere dieren, verwerken ze tot relatief laagwaardige vleeswaren of - als we het echt niet meer weten - maken ze af.
Youth Food Movement Brabant en Transitieteam Brabantse Agrofood vinden dat dat anders kan. Op de Dutch Design Week bemannen ze van 17-24 oktober op het Ketelhuisplein in Eindhoven een speciale Mannenvlees BBQ in, waar bezoekers smakelijke porties haan, bok en stier geserveerd krijgen.
De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische Ontwikkeling) opende zaterdagmiddag in Eindhoven de BBQ. "Dat we nauwelijks mannenvlees eten geeft wel aan hoe complex ons voedselsysteem geworden is. Het staat ver af van de gemiddelde consument. Wat mij betreft mogen we wat vaker een man in de pan hakken."
Spiering werd bijgestaan door David Pauka, finalist van de kookbattle Masterchef 2014. Ook hij breekt een lans voor mannenvlees. "Het zou toch zonde zijn als dat naar de kloten gaat." De komende week kunnen bezoekers op (za.-zo., woe.-za.) mannenvlees proeven op de door Studio 1:1 en Foodcurators ontworpen barbecue.
De Mannenvlees BBQ is een ode aan het mannetjesdier. Zij horen bij onze kaas, melk en eieren. Want bij dat glas melk dat je drinkt dankzij de koe en dat eitje dat je bakt dankzij de kip, hoort ook een ander dier: de stier en de haan. En moeten we dat haantje afrekenen op het feit dat als we hem laten leven onze eieren twee keer zo duur worden (vanwege voer- en andere 'opgroeikosten')? En zijn boklammeren een hinderlijk bijproduct, alleen omdat ze geen melk geven?
Bezoekers van de Mannenvlees BBQ worden uitgenodigd mee te denken aan manieren om de mannen beter op de kaart te zetten. Hun inbreng helpt boeren, marketeers, slachters, en supermarkten om bok, haan en stier te ontdoen van hun bijna-status van nutteloos afval. Deze mannen verdienen een plek in de pan.