Auteursrecht Drijvend Paviljoen toegewezen aan Waterarchitect


ROTTERDAM, 20151013 -- De Rechtbank in Rotterdam heeft na een zevenjarige procedure tussen Waterarchitect van Bueren, DeltaSync en TUDelft, bepaald dat het auteursrecht van het Drijvend Paviljoen (2007) aan Bart van Bueren toebehoort. Dit afstudeerwerk van Van Bueren is oorspronkelijk ontworpen voor de WorldExpo 2010 in Shanghai en Gemeente Rotterdam leende het ontwerp veelvuldig voor haar eigen stadsvisie. Begin 2009 presenteerde DeltaSync dit ontwerp aan de Gemeente Rotterdam alsof zij de auteursrechten had. Vervolgens verwierf DeltaSync de ontwerpopdracht voor het Rotterdam Drijvend Paviljoen (2010) dat in de Rijnhaven is gerealiseerd.

Het conflict ontstond kort nadat Bart van Bueren zich eind 2008 terugtrok uit het bedrijf DeltaSync. Diverse zaken over het Drijvend Paviljoen waren in een vertrek-overeenkomst geregeld, maar DeltaSync heeft deze niet nageleefd. De eerste onenigheden werden voorgelegd aan een bindend adviseur, maar toen dat niets oploste werd naar de rechter gestapt. Dit leidde tot een zeven jaar slepende procedure. Ook de TUDelft meldde zich halverwege het proces als rechthebbende op het afstudeerontwerp. In dit vonnis verwerpt de rechtbank ook deze claim, maar dat kostte wel een jaar extra procedure.

De volgende fase is de schadeprocedure tegen DeltaSync. Het uitgevoerde Rotterdam Drijvend Paviljoen, bouwt voort op Van Buerens eerdere ontwerp, zo stelt de rechtbank, en Rotterdam had interesse in Van Buerens ontwerp. Het opgeleverde gebouw heeft ook eigen auteursrechten, want er zijn natuurlijk verschillen, zo is het bijvoorbeeld verkleind van vijf naar drie bollen. De rechtbank verklaart echter ook dat het opgeleverde Rotterdam Drijvend Paviljoen ‘niet het indrukwekkende en spectaculaire karakter heeft als het oorspronkelijk Drijvend Paviljoen’. Van Bueren merkt hierbij op dat “Alles wat dit gebouw bijzonder maakt is geleend uit mijn oorspronkelijke ontwerp”.

Het Rotterdamse paviljoen is het meest gepubliceerde drijvende gebouw ter wereld, dat had voor Waterarchitect van Bueren, een architect onder de 30 jaar, natuurlijk een kickstart van zijn carrière geweest. Gelukkig heeft Waterarchitect van Bueren zijn creatieve talent niet door de ongelukkige gang van zaken verloren, want hij heeft zeven grote prijsvragen op zijn naam en werkt momenteel aan internationale projecten.