Energiebedrijven overtreden de wet op grote schaal


EINDHOVEN, 20151013 -- Energiebedrijven schenden massaal de Wet Financieel Toezicht door iPads en thermostaten in contracten te versleutelen zonder de extra kosten daarvoor kenbaar te maken aan de consument. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging de Vastelastenbond.

Energiebedrijven bieden de consument bij afsluiting van een energiecontract ‘gratis’ producten aan, zoals bijvoorbeeld iPad’s, iPhone’s en slimme thermostaten. Consumenten betalen de kosten van deze producten terug via hun energierekening. Omdat  het product in termijnen via de energierekening wordt terugbetaald is er sprake van koop op afbetaling. Energieleveranciers voldoen echter op dit moment niet aan de voorwaarden die de AFM stelt bij koop op afbetaling. Zo dient de aanbieder van een dergelijke financiële dienst hiervoor over een AFM vergunning te beschikken. Niet alle energieleveranciers beschikken hier over. Daarnaast dient in de overeenkomst duidelijk vermeld te worden wat het totaalbedrag is dat moet worden terugbetaald, in hoeveel termijnen dit moet worden betaald en wat de rente over de lening is. Ook dient de aanbieder te checken of de klant een dergelijke lening aan mag gaan om overcreditering te voorkomen.

De Hoge Raad besliste al eerder in de telecomsector dat ‘gratis’ telefoons bij een abonnement een vorm van koop op afbetaling was. De Hoge Raad heeft hierover gezegd “iedereen weet dat je een abonnement koopt met een telefoon en dat je voor beide betaalt, maar tot op heden was niet inzichtelijk welk gedeelte van dat abonnement nu voor je telefoon was bestemd. Omdat het niet inzichtelijk is, is zo’n overeenkomst vernietigbaar.” De schade is dientengevolge dan ook groot. Volgens BNR Nieuwsradio lopen de telecommaatschappijen enkele tientallen miljoenen euro’s mis. En het probleem gaat niet vanzelf weer weg, want in verschillende zaken die sindsdien bij de kantonrechter zijn geweest, heeft de rechter besloten dat de woorden van de Hoge Raad als een paal boven water blijven staan.

Of dit scenario ook geldt voor energieleveranciers is nog niet helder. Om hierover duidelijkheid te krijgen heeft de Vastelastenbond een klacht ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten.

Dirk-Jan Wolfert, woordvoerder van de Vastelastenbond:

“Consumenten zijn zich er niet van bewust dat ze een nieuwe lening afsluiten als ze energiecontract met een iPad of thermostaat als lokkertje erbij tekenen. Ze denken dat ze een goede deal sluiten, maar in feite zitten ze vast aan een duur energiecontract waarmee ze het cadeau terugbetalen.” 

“Met deze gang naar de AFM willen we afdwingen dat energieleveranciers zich aan de Wet Financieel Toezicht gaan houden. Het moet voor consumenten duidelijk worden welk deel van hun rekening ze betalen voor energieverbruik en welk deel voor het terugbetalen van een zogenaamd gratis product. Dan kunnen ze een weloverwogen keuze maken en is het duidelijk dat bij de tekening van het contract de aangeboden gadgets niet gratis zijn.”