Hennis invloedrijkste vrouw

Nieuwsbericht | 12-10-2015 | 14:52

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert is volgens Opzij de meest invloedrijke vrouw van Nederland. De jury van het opinieblad voor vrouwen maakte dit vanavond bekend in Amsterdam. Hennis is daarmee aanvoerder van de Opzij Top 100 Machtigste Vrouwen van Nederland 2015.

De jury roemde haar joviale, gedreven en bevlogen manier van werken. Als eerste vrouwelijke Defensieminister wist ze de jarenlange bezuinigingen op een cruciaal moment een halt toe te roepen. Hennis is uitstekend ingevoerd in de ingewikkelde dossiers van Defensie en in de internationale verhoudingen. Daardoor dwingt ze binnen de gehele krijgsmacht gezag af. De bewindsvrouw kreeg veel kritiek over zich heen, maar ze hield voet bij stuk en wist meer transparantie te brengen in de tamelijk gesloten Defensiecultuur. Haar humor en toegankelijkheid zijn haar geheime wapens, zo luidt de lofzang in het juryrapport.

Beduusd

Hennis keek beduusd: "Hier word ik toch een beetje verlegen van. Zoals iedereen weet, gaat achter ieder succes en iedere titel een enorm team schuil. In mijn geval de mannen en vrouwen van Defensie. Ik kijk nu naar een zaal bomvol talentvolle vrouwen. Ik wil u zeggen: Nederland heeft u nodig." Nadat zij haar laatste woorden uitsprak, ging het doek achter haar omhoog en verraste de krijgsmacht haar met een optreden van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers van de Koninklijke Landmacht. Een afvaardiging van 4 vrouwelijke militairen overhandigde haar een enorme bos rozen. "Dit is fantastisch", reageerde Hennis. "Defensie is een organisatie die iedere keer verrast en overdondert. Ook nu weer."

Cruciaal

In haar speech eerder die avond vertelde de minister waarom zij vindt dat Defensie vrouwen nodig heeft. Ze blikte terug op de onlangs overleden verzetsheldin Francien de Zeeuw, de eerste officiele militaire vrouw. Zij was en is een bron van inspiratie voor de minister en de vele vrouwen die dagelijks knokken voor een vrije, veilige wereld. Hennis: "In de beginjaren vervulden vrouwen vooral administratieve functies. Maar stapje voor stapje werden rangen en dienstvakken steeds verder opengesteld. En anno 2015 is er echt geen enkele twijfel over de meerwaarde van de vrouwelijke militair voor de krijgsmacht. We kunnen niet zonder als we onze taken volledig en goed willen uitvoeren. Dat zagen we bijvoorbeeld in Irak en Afghanistan. Contact met de lokale gemeenschap, inclusief de vrouwen, is vaak cruciaal. Maar juist dat contact is lastig. Onze vrouwelijke militairen zijn dan een essentiele factor."

Vrouw-zijn geen issue

"Vrouwen bij de krijgsmacht zijn zelfbewust en hebben een hoge mate van professionaliteit en de wil er 100% voor te gaan", ging de bewindsvrouw verder. "Ze staan zij aan zij met de mannen, worden geaccepteerd en gewaardeerd. Ook mijn vrouw-zijn is geen issue op mijn departement en zelfs niet binnen de NAVO. Ook al wordt de politieke wereld nog steeds gedomineerd door mannen in donkere pakken. Dat de politieke baas van het ministerie nu een vrouw is, is misschien wel een logisch gevolg van de stappen die de afgelopen 70 jaar zijn gezet. Inmiddels ben ik al lang geen uitzondering meer."

Regie

Hennis: "Ik realiseer me dat het aantal topvrouwen bij Defensie nog relatief laag is. Zeker als je dit afzet ten opzichte van andere organisaties. Maar we moeten het wel in perspectief zien. Het aantal vrouwen in vrijwel alle rang- en schaalgroepen stijgt. Het mannenbolwerk van weleer is Defensie echt al lang niet meer." De minister onderkende dat Nederland vele talentvolle en ambitieuze vrouwen kent en riep hen op zelf regie te nemen en te houden. "Wees duidelijk over je ambities en doelen. Ze staan niet op je voorhoofd geschreven. Dat is wat ik mijzelf op verschillende momenten in mijn loopbaan steeds voor ogen heb gehouden. Het is een voorrecht minister van Defensie te zijn. De mannen en vrouwen van de krijgsmacht motiveren en inspireren. Iedere dag opnieuw."

10 categorieen

Elk jaar presenteert Opzij een lijst met de 100 machtigste vrouwen van Nederland. Deze top 100 is verdeeld in 10 categorieen met elk een nummer 1. Uit de kandidaten werd Hennis (categorie Politiek) als overall winnaar gekozen. De overige nummers 1 van dit jaar zijn: Pauline Meurs (Gezondheidszorg), Else Bos (Bedrijfsleven), Sigrid van Aken (Goede Doelen), Manon Leijten (Openbaar Bestuur), Ingrid Faber (Ondernemers), Louise Fresco (Onderwijs & Wetenschap), Birgit Donker (Cultuur & Media), Margot Scheltema (Toezichthouders), Sigrid Kaag (Justitie & Openbare Orde). Met de lijst wil Opzij het thema topvrouwen blijvend onder de aandacht brengen.