Acht oppositiepartijen willen doorrekening kabinetsbeleid op gevolgen voor koopkracht

13/10/2015

Acht oppositiepartijen willen doorrekening kabinetsbeleid op gevolgen voor koopkracht

Acht partijen willen een doorrekening van de plannen van het kabinet op het punt van koopkracht. Die doorrekening gaat niet over de jaarlijkse verandering van de koopkracht, maar om de belastingdruk voor verschillende types huishoudens. Hoe verhouden de belastingen en toeslagen van een alleenstaande ouder, een alleenverdiener en tweeverdieners zich ten opzichte van elkaar, zo vragen CDA, SP, PVV, CU, SGP, Partij voor de Dieren, 50plus, en Kuzu/Ozturk aan de regering.

Deze partijen willen graag weten hoeveel geld verschillende typen huishoudens overhouden. Het gaat om huishoudens in de bijstand, met een minimumloon, met modaal loon en met bovenmodaal loon. Bij die vergelijking moet rekening worden gehouden met de inkomstenbelastingen die betaald zijn. Ook moeten de huur-en zorgtoeslag waar mensen recht op hebben bij de berekeningen worden betrokken.

De uitkomsten worden binnen twee weken verwacht. Eerder gaf het NIBUD al aan dat vooral alleenverdieners relatief zeer veel belasting betalen. Door een vergelijking tussen verschillende inkomensgroepen te vragen, verzoeken genoemde partijen het CPB om aan te geven of dat klopt en welk effect de kabinetsplannen hebben. Wordt er nog wel naar draagkracht belasting geheven of bestaat het belastingstelsel louter uit prikkels, zo vragen de partijen zich af.