Nieuw Land zet archieven eenmalig open voor publiek

13 oktober 2015

Nieuw Land Erfgoedcentrum is beheerder van een rijk en bijzonder archief. Snuffelen in de (broze) documenten en foto's in het archief is uit den boze, maar op dinsdag 20 oktober mag u meekijken over de schouders van de archivaris. Aanvang van de rondleiding is 11 uur en 14 uur. De rondleiding is gratis en exclusief eventueel museumbezoek.

Het archief dat Nieuw Land beheert is bij elkaar ongeveer twee kilometer lang. Uniek zijn de archieven - particulier en van overheden - die de basis vormen van onze kennis over het Zuiderzeeproject: tienduizenden foto's, documenten, kaarten, tekeningen en objecten die bij de inpoldering van het gebied in de oude zeebodem werden teruggevonden.

Normaal gesproken zijn de archiefdepots streng verboden terrein voor bezoekers. Uiteraard is dit vanwege de broosheid van de archieven, de gecontroleerde temperatuur en bescherming tegen eventuele zuren, maar ook bescherming van de privacy speelt hierin een rol. Niet ieder archief is immers openbaar. Eenmaal per jaar, tijdens de Maand van de Geschiedenis, gaan de deuren van het archief open voor een rondleiding. En wat de bezoeker krijgt te zien, is zeer indrukwekkend. De archivaris neemt u mee naar vervlogen tijden. Stap in met de rondleiding en ontdek het archief van Flevoland.

Oktober is Maand van de Geschiedenis

De rondleiding in het Flevolands archief is een activiteit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Thema dit jaar is 'Tussen droom en daad', een perfect thema voor een provincie als Flevoland, waarbij ontstaansgeschiedenis als de inrichting een droom van velen bleek.