SNS Bank N.V. en CBRE Global Investors ontvangen BREEAM-NL 3 sterren certificaten voor hoofdkantoor SNS Bank N.V. in Utrecht

13 oktober 2015

Als resultaat van een gezamenlijke focus op duurzaamheid ontvangen eigenaar CBRE Global Investors en gebruiker SNS Bank N.V. drie BREEAM certificaten voor Hojel in Utrecht. Alle drie de gebouwen, die door SNS Bank N.V. als hoofdkantoor worden gebruikt en een belegging zijn van het CBRE Dutch Office Fund, zijn gecertificeerd met een BREEAM-NL In-Use certificaat.

SNS Bank N.V. en CBRE Global Investors hechten veel waarde aan haar omgeving en het milieu. Duurzaamheid is voor SNS Bank N.V. dan ook een belangrijk aandachtspunt. Wilfred Verkaaik (bedrijfshoofd Facilitair Bedrijf bij SNS Bank N.V.) geeft aan: "Het verduurzamen van de kantoren in Utrecht was voor ons een logische stap. We besteden veel tijd aan het verduurzamen van onze organisatie en de behaalde BREEAM certificering is hier een mooi bewijs van".

Ook CBRE Global Investors is tevreden over het behaalde resultaat. "Bij CBRE Global Investors zijn we van mening dat verduurzaming van gebouwen essentieel is, we zijn dan ook zeer tevreden en trots op de drie certificaten en continueren de certificering van de gebouwen in het CBRE Dutch Office Fund", aldus Hans Staal (technisch projectmanager bij CBRE Global Investors).

Behaalde certificaten

De behaalde BREEAM-NL In Use certificaten hebben betrekking op drie gebouwen: Hojel A, B en C, welke gelegen zijn tegenover het Centraal Station te Utrecht. In samenwerking met CBRE Global Investors en adviesbureau CFP heeft SNS Bank N.V. een uiteindelijke score van 3 sterren behaald voor Beheer (Very Good), 2 sterren voor Gebruik (Good) en 2 & 3 sterren voor het gebouw zelf (3 sterren voor Hojel A, 2 sterren voor Hojel B en C).

"De BREEAM-NL In-Use methodiek is een goede manier om de duurzaamheidsprestatie van bestaande panden te beoordelen en bij te dragen aan verdere verduurzaming. De resultaten maken de duurzaamheid meetbaar en communiceerbaar en kunnen tevens dienen als routekaart voor het verder verduurzamen van gebouwen" vertelt Gerrit Jan Vaatstra (sr. consultant duurzaamheid en BREEAM expert bij CFP).

Winstgevend verduurzamen

De behaalde prestatie komt voort uit de brede aandacht voor duurzaamheid bij SNS Bank N.V. en de doelstelling om klimaatneutraal te worden. Zo realiseert SNS Bank N.V. jaarlijks een sterke reductie in energiegebruik, mede door actief energiemanagement in samenwerking met CFP. Vanuit deze besparingen zijn de kosten voor het certificeringstraject ruimschoots gedekt. Dit maakt dat de verduurzaming van gebouwen niet alleen kostenneutraal, maar juist winstgevend gerealiseerd kan worden. Het verduurzamen van gebouwen gaat verder dan alleen energiebesparing. Het beleid en activiteiten bevorderen tevens reductie van grondstoffen met een daling van o.a. waterverbruik en afval als resultaat. Tevens zijn er - op basis van ecologisch onderzoek - voorzieningen zoals vogelnestkasten geplaatst om de flora en fauna om het gebouw te bevorderen.

Duurzaamheid bij CBRE Global Investors

CBRE Global Investors is een van de grootste investeerders in vastgoed wereldwijd. De gebouwen zijn een belegging van het CBRE Dutch Office Fund. Voor CBRE Global Investors is duurzaamheid een fundamenteel onderdeel van de strategie van het fonds. Bij elke investering wordt er gekeken naar integrale duurzaamheid waarin de gehele waardeketen binnen het vastgoed wordt betrokken, oftewel de overweging van de aspecten die van invloed zijn op people, planet en profit. Door de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) is het CBRE Dutch Office Fund in 2015 de beste in de volgende 3 categorieen "Europa/Alle Sectoren", Nederlandse Kantoren Sector" en "Europa Non-listed participanten", alsmede op nummer 2 geplaatst in de wereldranglijst vanuit 688 fondsen.

BREEAM-NL In-Use

De gebouwde omgeving is de grootste oorzaak van onze CO[2]-uitstoot. De grootste kansen voor verduurzaming doen zich dan ook voor binnen de bestaande bouw. Op dit moment bestaat de bestaande bouw echter grotendeels uit niet-duurzame gebouwen. BREEAM-NL In-Use is een monitoringsinstrument waarmee de duurzaamheidprestatie van bestaande gebouwen wordt beoordeeld. Het instrument geeft een goed inzicht in hoe bestaande gebouwen te verduurzamen zijn en draagt bij aan het aanpakken van de duurzaamheidsprestaties van de bestaande bouw. In Nederland is de Dutch Green Building Council de certificaateigenaar van BREEAM. De Dutch Green Building Council is een netwerkorganisatie met bijna 400 participanten uit de bouw- en vastgoedwereld. Gezamenlijk wordt een verduurzaming van de gebouwde omgeving nagestreefd.