Terreurgolf houdt aan

in Israel / door Mike Durand / op 13/10/2015 om 12:28 / Tags: CIDI, Gaza, Hamas, nederzettingen, Westbank

Zojuist hebben met messen en een pistool bewapende Palestijnen zeker een Israeli gedood en vijf verwond tijdens een aanslag in een bus in Jeruzalem. Een van de daders werd gedood en de andere gearresteerd. Ook gisteren was er een aanslag met meer dan een dader; tot nu toe waren de meeste steekpartijen uitgevoerd door `lone wolves'. Minuten later reed een Palestijn zijn auto in een bushhalte waar hij begon in te steken op de wachtende mensen. Hij doodde hierbij minimaal een persoon en velen raakten gewond. Een politiewoordvoerder zei dat de dader 'onschadelijk was gemaakt'.

Het waren niet de eerste aanslagen vandaag. Eerder op de dag stak een Isralische Arabier in het noorden van Tel Aviv een Israeli neer. De dader werd overmeesterd door omstanders en aan de politie overgedragen. Hij is lichtgewond afgevoerd naar een ziekenhuis, aldus politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld. Een uur later volgde dichtbij de plaats van deze eerste aanslag nog een steekpartij, waarbij vier Israeli's gewond raakten. Gisterenavond had in Jeruzalem ook al een steekpartij plaats in een bus. De dader stak een militair en probeerde zijn wapen te stelen. De dader werd doodgeschoten.

Een week van geweld

Het Palestijnse geweld in Israel en de Westbank is de afgelopen weken significant gestegen. Het gaat hierbij vooral om steekpartijen, meestal door een enkele dader zonder banden met een organisatie.

Sinds drie oktober zijn er al tientallen aanslagen gepleegd op Israeli's door vooral jonge Palestijnen. Vandaag nog riepen Palestijnse facties, onder wie Fatah en de terroristische beweging Hamas, op tot een 'Dag van Razernij' op de Westbank, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Leiders van de Israelisch-Arabische gemeenschap riepen op tot staking.

De angst in Israel groeit dat de mesaanvallen en de oproer in Oost-Jeruzalem en de Palestijnse gebieden zullen leiden tot een volgende intifada, de derde. De derde generatie Palestijnen die gefrustreerd is geraakt door het falen van hun leiders om een eigen Palestijnse staat te creeren, en de dagelijkse anti-Israelische retoriek die zij op school, de moskee en van hun leiders voorgeschoteld krijgen. CIDI maakte een kort overzicht van de meest in het oog springende aanslagen van de afgelopen week.

Maandag 12 oktober

In de vroege ochtend werd vlakbij de Leeuwenpoort, de Oude Stad, een Israelische politieagent aangevallen door een Palestijn met een mes. Hij werd door andere agenten neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen. De agent die hij aanviel bleef ongedeerd, volgens een woordvoerder van de Israelische politie, omdat hij een kogelvrijvest droeg.

Later op de dag stak een Palestijnse vrouw een Israelische politieagent neer in Jeruzalem, nabij het hoofdkantoor van de politie. De agent schoot de aanvalster neer. De aanvalster en haar slachtoffer zijn zwaar gewond naar een Israelisch ziekenhuis vervoerd.

De gehele dag was het erg onrustig langs de grens met de Gazastrook. Op een locatie poogden ongeveer 20 relschoppers de grens met Israel te doorbreken. Het Israelische leger hield hen tegen met geweervuur. Er vielen twee Palestijnse gewonden en een Palestijn werd gearresteerd.

Zondag 11 oktober

De Israelische politie voorkwam op de Westbank een aanslag met een bomauto. Een Palestijnse vrouw die met haar auto bij een controlepost bij Ma'ale Adoemim arriveerde en gevraagd werd mee te werken aan een routinematige controle, liet hierop de bom die zij in de auto had ontploffen. De vrouw raakte hierbij zwaargewond, een Israelische politieagent werd lichtgewond. Beiden worden verpleegd in een Israelisch ziekenhuis.

In het noorden werden vier Israeli's neergestoken door een Israelische Arabier. Ook op zondag werden er twee raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd op het zuiden van Israel. Een daarvan werd onderschept, de andere kwam neer in een open veld. Er waren meerdere pogingen om vanuit de Gazastrook Israel binnen te dringen. Bij de schermutselingen werden 9 Gazanen gedood.

Zaterdag 10 oktober

Ook zaterdag waren er meerdere aanslagen. In de namiddag verwondde een Palestijn met een mes drie Israelische politieagenten in de buurt van de Oude Stad in Jeruzalem. De dader werd gedood. Eerder die dag stak een andere, 16-jarige Palestijn, in Jeruzalem twee Israeli's neer bij de Damascus Poort in Jeruzalem. Ook deze dader werd gedood. Bij de grens met de Gazastrook schoot de IDF twee Gazanen dood tijdens pogingen om de grens met Israel over te steken.

Vrijdag 9 oktober

Vrijdag waren er meerdere steekpartijen, waaronder voor het eerst een aanslag van een Israeli op Arabieren. Een Palestijn stak een Israelische soldaat neer nabij de nederzetting Kyriat Arba, bij, Hebron en werd later die dag doodgeschoten door Israelische soldaten.

In Oost-Jeruzalem en bij de grens met de Gazastrook raakte het leger slaags met Palestijnen. Daarbij vielen zeker vijf Palestijnse doden en 25 gewonden. Drie van de doden waren jonge Gazanen die, samen met zeker 200 anderen, stenen hadden gegooid naar de Israelische militairen. 17 andere Gazanen raakten gewond.

Later op de dag werd er een raket afgeschoten vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israel, die geen schade heeft aangericht. In het zuiden staat al enige dagen het Iron Dome afweergeschut opgesteld.

Donderdag 8 oktober

In de ochtend stak een Palestijn met een schroevendraaier een Israelische soldate neer. Tijdens zijn vlucht stak hij nog vier Israeli's neer. Later die dag werd deze dader in het centrum van Tel Aviv doodgeschoten door een Israelische militair. Bij drie andere aanvallen van Palestijnen die dag werden er nog eens twee Israeli's gewond met messen. Twee van de daders werden opgepakt, een is nog steeds voortvluchtig.

Een van de daders van de mesaanvallen, een 15-jarige Palestijn, kwam uit het vluchtelingenkamp Shuafat bij Oost-Jeruzalem. Hij stak een 25-jarige Israeli neer en werd ter plaatse opgepakt, aldus een politiewoordvoerder. Die dag raakten in Shuafat relschoppers slaags met leger en politie.

Verder waren er rondom Ramallah veel botsingen tussen Palestijnse jongeren en het IDF. Zij gooiden molotovcoktails en stenen naar de Israelische veiligheidstroepen, die daarop het vuur openden op de oprukkende menigte. Een 20-jarige Palestijn werd dodelijk getroffen, vijf anderen gewond. (De IDF schiet met scherp op mensen die levensbedreigende projectielen gooien zoals molotovcocktails, niet op stenengooiers.) De gewonden zijn in een ziekenhuis nabij Ramallah aan hun verwondingen behandeld.

Ontwikkelingen sinds 3 oktober

Sinds 3 oktober nemen de gewelddadigheden explosief toe. Een Palestijn hakte toen, aan de vooravond van Joods nieuwjaar, met een mes in op een Joods gezin en doodde twee mensen. Sindsdien zijn er elke dag aanvallen met een mes.

De Israelische politie heeft naar aanleiding van de toenemende spanning in de Oude Stad van Jeruzalem metaaldetectoren geplaatst om vroegtijdig metalen voorwerpen te kunnen signaleren, zoals wapens. Tijdens joodse feestdagen zijn er altijd meer incidenten. Uit voorzorg mogen dan geen mannen onder de 50 de Tempelberg betreden. Afgelopen donderdag is deze beperking weer ingesteld vanwege de vele aanslagen.

De Israelische politie heeft een grote extra hoeveelheid politieagenten ingezet om de rust te bewaren. De Israelische premier Netanyahu riep Israeli's op om extreem alert te zijn en verbood voor de komende tijd bezoeken aan de Tempelberg door (Joodse en Arabische) politici, om de gemoederen te bedaren.

De leider van Hamas in de Gazastrook, Ismael Haniyeh, riep gisteren de Palestijnen op om ten strijde te trekken tegen Israel. Hij zei trots dat volgens hem een nieuwe intifada is begonnen en dat alle Palestijnen de al-Aqsa moskee op de Tempelberg zullen verdedigen.