Nederlandse ingenieurs bedenken sterkste beton ter wereld

dinsdag 13 oktober 2015 09:46 Binnenland

Dit is een origineel bericht van FDN, ENCI, Mebin en de Jong's Betonbedrijf

EINDHOVEN/AMSTERDAM - Nederlandse ingenieurs hebben het sterkste beton ter wereld ontwikkeld. Dit ultrahogesterktebeton (UHSB) is zo dun en kan zo'n hoge druk aan dat het vergelijkbaar is met staal. Om te laten zien hoe sterk het is, zal op donderdag 15 oktober een 35 ton zware truck - vergelijkbaar met het gewicht van 30 auto's - over een 45 millimeter dikke betonplaat rijden.

Dat gebeurt vlakbij de nieuwe Ultrabrug over het Eindhovens Kanaal, die van hetzelfde materiaal is gemaakt. Met de proef willen de vier samenwerkende bedrijven FDN, ENCI, Mebin en De Jong's Betonbedrijf de wereld tonen wat het beton kan.

Bij ultrahogesterktebeton worden speciale vulstoffen zoals microsilica en ook staalvezels toegevoegd aan het mengsel. Hierdoor neemt niet alleen de sterkte toe, maar ook de dichtheid. Daardoor kunnen er minder chloriden, dooizouten en andere stoffen binnendringen en is het beton onderhoudsvrij voor minimaal 100 jaar. Door de verbeterde sterkte kunnen met UHSB slanke en langere brugoverspanningen gemaakt worden die duurzamer en onderhoudsvrij zijn in vergelijking met andere materialen. De eerste Ultrabrug met dit beton werd in 2012 in Rotterdam gebouwd en kreeg onderscheidingen als de Betonprijs 2013 en de internationale FiB Special Mention Award for Outstanding Concrete Structures in Mumbai. De tweede Ultrabrug, ook ontworpen en gebouwd door FDN, werd afgelopen zomer over het Eindhovens Kanaal geplaatst. Die is 23 meter lang en 4 meter breed. De gemiddelde dikte van de brug is 400 millimeter (een sandwichpaneel met een dekplaat van 80 millimeter en een onderplaat van 150 millimeter, daartussen opgevuld met polystyreen). Dit is bijna een factor twee dunner dan de normale brugdekken.

Voor de test van het ultrasterke beton op de oever vlakbij de brug werkt ontwerper en hoofdaannemer FDN samen met ENCI en Mebin, de grootste cement- en betonproducenten van Nederland. De proefplaat die wordt getest is gemaakt door De Jong's Betonbedrijf uit Maarssen. Het betonmengsel van de proefplaat is een ontwikkeling van ENCI en is gemengd door Mebin. Die plaat is 45 millimeter dik, bijna tien keer dunner dan de brug. Terwijl de brug voertuigen tot 12 ton moet kunnen dragen, zal de plaat ernaast worden belast met 35 ton. ,,Met de test willen we de sterkte van dit beton in de schijnwerpers zetten en laten zien welke extreem hoge belasting het aan kan. Dat kun je wel berekenen, maar in de werkelijkheid kun je laten zien dat het nog veel sterker is," legt directeur Dil Tirimanna van FDN uit. ,,We willen onze rekenmethodiek aanpassen door dit soort testen. Een proef zegt uiteindelijk meer dan duizend theoretische berekeningen, met allemaal verschillende antwoorden."

UHSB is tien keer zo sterk als traditioneel beton. Het materiaal benadert de sterkte van staal, dat duurder is en niet onderhoudsvrij. Volgens Tirimanna maakt het gebruik van ultrahogesterktebeton wereldwijd nieuwe manieren van bouwen mogelijk. ,,Je kunt hogere gebouwen en dunnere kolommen bouwen, slankere en langere bruggen, beschermingsconstructies zoals bunkers of bouwen op water, zoals een vliegveld in zee. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar dan moet je wel weten hoe het werkt. Daarom organiseren we deze proef," zegt hij.