15 jaar MSC levert enorme verduurzaming in Nederlands visaanbod

Persbericht

15 jaar MSC levert enorme verduurzaming in Nederlands visaanbod

60% van de Nederlandse vis, schaal- en schelpdieren is nu duurzaam gecertificeerd, met meer dan 1.300 producten met MSC-keurmerk te koop in Nederland

Den Haag, 13 oktober 2015 – De Marine Stewardship Council (MSC) heeft vandaag haar jaarverslag uitgebracht. Daarin wordt verslag gedaan van het werk van de afgelopen 15 jaar bij haar missie om gezonde en productieve oceanen veilig te stellen.

Dankzij de inspanningen van vissers, verwerkers en verkopers, kunnen Nederlandse consumenten nu uit meer MSC gecertificeerde vis-, schaal- en schelpdierproducten kiezen dan ooit tevoren.

Meer duurzame visserij

Visserijen die de strenge MSC-standaard van duurzaamheid behalen, vangen nu ongeveer negen miljoen ton aan vis, schaal- en schelpdieren, bijna 10% van de totale wildvangst. Vangsten van de 12 Nederlandse MSC gecertificeerde visserijen zijn rond de 220.000 ton.

Twintig jaar na de ondergang van de Grand Banks kabeljauwvisserij in Newfoundland, laat dit verslag zien hoe visserijen in het Noordelijk Halfrond wereldspelers in duurzaamheid en goed beheer zijn geworden: 97% van de Canadees-Atlantische kreeften is nu MSC gecertificeerd net als 87% van Alaska’s visvangst, qua volume. Dichter bij huis zien we dat het scholbestand op recordhoogte is en ook andere visbestanden als haring het goed doen.

Meer duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten In Nederland zijn nu meer dan 1.300 producten beschikbaar bestaande uit 43 verschillende vissoorten met MSC-keurmerk. Nederland is daarmee de op één na grootste binnen de MSC wereldmarkt.

Wereldwijd verkopen restaurants en retailers die handelen in vis, schaal- en schelpdieren tegenwoordig meer dan 17.000 producten met het MSC-keurmerk. Bovendien hebben meer dan 34.000 bedrijfslocaties het MSC traceerbaarheidscertificaat, waardoor de herkomst wereldwijd traceerbaar blijft. “Het is juist deze groei en dit momentum dat, door het leiderschap van onze partners, blijvende verandering aanmoedigt in de manier waarop onze oceanen worden bevist. Door goede werkwijzen te belonen en verbeteringen in gang te zetten, om te voorzien in de groeiende vraag naar gecertificeerde duurzame vis, schaal- en schelpdieren wereldwijd,” zegt MSC bestuursvoorzitter Rupert Howes.

Leiderschap komt van kleine, grote en internationale spelers. Supermarkten als Albert Heijn, Lidl en Jumbo zijn hard op weg de CBL commitment van 2016 te bereiken. Nederland kent haar eerste 2 MSC gecertificeerde mobiele viskarren. Het aantal deelnemers aan de ‘Bewuste Visweek’ nam toe van 30 naar 38 waaronder supermarkten, A merken, visspecialisten, out of home en leveranciers. Op internationaal vlak, zien we de commitments van IKEA en Iglo tot 100% MSC wildgevangen vis-, schaal- en schelpdierproducten met MSC-keurmerk.

Het internationale karakter van de markt voor vis, schaal- en schelpdieren betekent dat, zoals elders, vis verkocht in Nederland uit veel verschillende landen komt. Meer dan 250 visserijen wereldwijd zijn momenteel gecertificeerd tegen de MSC-standaard voor duurzame en goed beheerde visserijen.

“Door vis, schaal- en schelpdieren met MSC-keurmerk te kiezen, moedigen consumenten, supermarkten, visspecialisten en restaurants meer en meer visserijen aan zich te verduurzamen. Hun aankopen belonen duurzaam vissen en stimuleren andere visserijen in het MSC-programma te stappen.” zegt Hans Nieuwenhuis, Programma directeur MSC Benelux.

Lees online het volledige interactieve jaarverslag in PDF formaat Bekijk de infographic 15 jaar MSC in Nederland en België in PDF formaat

EINDE