PvdA: "Den Haag geeft mensen die vluchten voor oorlog een veilige plek"

PvdA: "Den Haag geeft mensen die vluchten voor oorlog een veilige plek"

"Den Haag laat haar sociale gezicht zien", is de eerste reactie van PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. Den Haag realiseert noodopvang voor 600 vluchtelingen in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en in de Kiwistraat wordt op korte termijn opvang voor 40 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De plannen voor statushouders worden nu ook snel concreter, zo worden er spoedig 100 mensen opgevangen in Scheveningen. Balster: "Het is fatsoenlijk en hoort bij de stad van Vrede en Recht om mensen die vluchten voor oorlog een veilige plek te bieden. Dat gaan we nu doen".

Vorige week deed de partij nog een prangende oproep aan het college om noodopvang voor vluchtelingen mogelijk te maken. Daar wordt nu gehoor aan gegeven. Daarnaast vangt Den Haag 1900 statushouders op. Balster: "Dat is een gigantische ambitie. Dat zal veel energie en moeite kosten, maar deze ambitie gaan we aan. We gaan als sociale stad laten zien waartoe we in staat zijn!"

Trots op inwoners van de stad

De PvdA is verheugd dat Den Haag nu dubbel en dwars aan toont, voorop te willen lopen bij de opvang van vluchtelingen. Er zijn geweldige initiatieven in de stad om vluchtelingen te begeleiden en hulp te bieden. Balster: "Een goed voorbeeld zijn de bewoners van Bezuidenhout en het wijkberaad. Zij zijn nu al keihard aan het werk om de opvang in hun wijk goed te organiseren. Dat is geweldig. Zo zijn er meer voorbeelden. De komende tijd zullen we intensief contact houden met bewoners en wijkorganisaties om zo samen te zorgen dat alles goed en vlot verloopt."

Alleen huisvesting is volgens de PvdA niet genoeg. "Het is nu van belang niet alleen de plekken op een fatsoenlijke manier in te richten, maar ook te zorgen voor begeleiding, vrije tijdsbesteding en onderwijs", stelt Balster.