Goede resultaten inspectie natte koeltorens

De intensieve controles op natte koeltorens (installaties die gebruikt worden voor koeling van industrieel proces of gebouw) hebben resultaat. Bedrijven die in 2014 zijn gecontroleerd door de ODWH laten dit jaar een goed nalevingsbeleid zien. 95 Procent beschikt over een betere administratie en logboeken die zij volgens de wetgeving bij moeten houden.

Administratie

Deze zomer controleerde de ODWH 38 koeltorens bij 27 bedrijven. Nieuw waren vier Katwijkse bedrijven met tien koeltorens. Lieten de bedrijven die voor het tweede jaar op rij gecontroleerd werden een goed nalevingsbeleid zien, ontbrak een juiste administratie bij de Katwijkse bedrijven. De ODWH schat in dat in 2016 ook een beter nalevingsbeleid in Katwijk te zien is. In Nederland is er relatief weinig aandacht voor controle van natte koeltoren. Regelmatige controle is van belang voor een juiste werking en de preventie van legionella in de omgeving.

Bundelen krachten

De ODWH neemt de controles van natte koeltorens op in het reguliere controlewerk. Daarnaast ontwikkelt de ODWH samen met de GGD een protocol voor het bundelen van de krachten bij een mogelijke verdenking van legionella.