UvA bioplastic genomineerd voor Herman Wijffels Innovatieprijs

UvA bioplastic genomineerd voor Herman Wijffels Innovatieprijs

12 oktober 2015

's Werelds eerste thermohardende bioplastic, ontwikkeld bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, maakt kans op de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van de Rabobank. Plantics BV, een start-up van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry is een van de finalisten in de categorie Circulaire Economie. Plantics is ook in de race voor de publieksprijs.

In totaal strijden twaalf finalisten om de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 in drie categorien: Food & Agri, Circulaire Economie en Vitale Gemeenschappen & Zorg. In iedere categorie is een prijs van 30.000 euro te winnen. De Publieksprijs bedraagt 5.000 euro.

Breng nu uw stem uit.

Een jury van specialisten op het gebied van innovatie en duurzaamheid beoordeelt de finalisten op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, klantfocus en rentabiliteit. De prijzen worden op donderdag 12 november uitgereikt tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event op de Automotive Campus in Helmond.

Duurzame chemie

Thermoharders, ook wel `harsen' genoemd, zijn plastics die bij verwarming uitharden en daarna niet meer hervormbaar zijn. Thermoharders zijn populaire kunststoffen, maar hebben als nadeel dat ze niet goed gerecycled kunnen worden. Het nieuwe Amsterdamse bio-plastic is 100% afbreekbaar, composteerbaar en volledig van hernieuwbare grondstof gemaakt. Het kan toegepast worden als granulaat, schuim en composiet.

Het bioplastic werd bij toeval ontdekt door dr. Albert Alberts en prof.dr. Gadi Rothenberg van de onderzoeksgroep Heterogeneous Catalysis and Sustainable Chemistry, onderdeel van het UvA onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry. Het wordt nu verder gecommercialiseerd door Plantics BV.

VARA`s Kassa maakte een informatieve reportage over het bioplastic:

IFrame: youtube-30ca06e6-8439-42e9-9c0d-871377f7d42d

* Meer over de Herman Wijffels Innovatie Prijs

* UvA chemici ontwikkelen volledig afbreekbare en recyclebare kunsthars

* Onderzoeksgroep Heterogeneous Catalysis and Sustainable Chemistry (Engels)

* Onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry (Engels)

* Plantics BV

Gepubliceerd door HIMS