Ilja Gort in Guiness Book of Records

dinsdag 13 oktober 2015 06:00 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Chateau de la Garde bv

Wijnboer en schrijver Ilja Gort is opgenomen in The Guiness World Records 2015. De Nederlandse eigenaar van Chateau La Tulipe in Bordeaux verzekerde zijn neus voor 5 miljoen euro bij Lloyds of London. Hij voegt zich daarmee in het gezelschap van andere illustere Lloyds klanten zoals formule 1 coureur Fernando Alonzo die zijn duimen verzekerde voor 9 miljoen pond, Bruce Springsteen die zijn stem verzekerde voor 3,5 pond, en Keith Richards, die zijn vingers verzekerde voor 1.6 miljoen dollar.

Ilja Gort stelt dat zijn neus zijn "op een na belangrijkste orgaan" is.

"In de winter van 2008 was mijn hele team bij elkaar gekomen voor een belangrijke proeverij van onze wijnen,' vertelt Gort. 'Omdat ik die dag een verkoudheid had, kon ik niet proeven. Die dag zou ik het verschil niet geroken hebben tussen meubelbeits en afwasmiddel. Dat maakte dat ik me realiseerde dat mijn neus van onschatbare waarde is voor ons chateau. Ik berekende wat het zou kosten als hij niet meer zou functioneren, en nam contact op met Lloyds. Ik verzocht hen mijn dierbare reukorgaan te verzekeren voor 10 miljoen euro. Lloyds eiste daarop een uitgebreide geurentest in een gespecialiseerde kliniek in Heemstede. Ofschoon de uitkomst was dat mijn neus ver bovengemiddeld presteerde, wensten de Londenaren niet hoger te gaan dan 5 miljoen euro. Daar ben ik onder protest mee akkoord gegaan."

In het vuistdikke Lloyds contract dat de snuffelende wijnboer moest ondertekenen, waren een aantal beperkende clausules opgenomen. Zo mocht Gort niet skien, mocht hij niet optreden 'als assistent van een messenwerper' en was het hem verboden om zwanger te worden.

Gorts neus is overigens bewezen succesvol in het wijnsnuffelen. Zijn La Tulipe wijnen staan in befaamde restaurants over de hele wereld op de kaart en winnen elk jaar gouden en zilveren medailles op internationale wijnconcoursen.