Film Fest Gent brengt een hommage aan Chantal Akerman

Persbericht: 8-10-2015 voor onmiddellijke release

Film Fest Gent brengt een hommage aan Chantal Akerman

Film Fest Gent brengt een eerbetoon aan deze week overleden Belgische cineaste met een unieke vertoning van haar beroemdste film ‘Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’. Dit gebeurt in samenwerking met Cinematek die dit meesterwerk van Akerman, samen met enkele andere films, restaureerde. De vertoning op FFGent is ook de Belgische première van deze gerestaureerde versie.

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur Film Fest Gent over Chantal Akerman: "Het is evident dat Film Fest Gent deze Belgische cineaste huldigt die door haar stilistische en inhoudelijke vernieuwingen de koers van de arthouse en avant-garde cinema veranderde. Zowel door de inhoud van haar films als door de samenstelling van haar filmcrew maakte ze ook sterke statements over de rol van de vrouw in het echte leven en in het creatief proces."

Enkele uitzonderingen niet te na gesproken, zoals haar geliefde Cinematek waarvan ze een kind was, vond Akerman minder waardering in eigen land dan in internationale cinefiele kringen. De buitenlandse reacties op haar overlijden liegen er dan ook niet om. In The New York Times noemde J.Hoberman het even minimalistische als monumentale Jeanne Dielman "one of the key artworks of the 20th century.". "Haar dood laat een leegte na die even onberekenbaar is als haar impact op de filmgeschiedenis," schreef Indiewire. Ook de reacties van veel grote cineasten die door haar films werden beïnvloed (Todd Haynes, Gus Van Sant, Claire Denis, Michael Haneke, Apichatpong Weerasethakul) tonen aan in welke hoge mate Chantal Akerman met haar grensverleggend oeuvre voor altijd de cinema heeft veranderd. En het beste citaat moet nog komen. Want dit schrijft Richard Brody, filmrecensent van The New Yorker: "Akerman was jonger dan Orson Welles toen hij Citizen Kane maakte, jonger dan Jean-Luc Godard toen hij A Bout de souffle maakte. De drie films verdienen om in een adem genoemd te worden. Jeanne Dielman is voor een generatie jonge filmmakers even invloedrijk en belangrijk als de films van Welles en Godard dat toen waren."

Voorstelling ‘Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ 16 oktober om 20:00 @ KASKCinema (in de plaats van de voorstelling ‘Harold and Lillian: A Hollywood Love Story’)

Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot 24 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Muziekcentrum de Bijloke en ’t Kuipke. Info en tickets op www.filmfestival.be.