Staflid Satudarah aangehouden in witwasonderzoek


13 oktober 2015 - Landelijk Parket

De politie heeft vanmorgen in een lopend witwasonderzoek in de gemeenten Vlijmen en Doetinchem drie woningen doorzocht. Ook zijn vier mensen aangehouden. Het gaat om een landelijk kaderlid van Outlaw Motorcycle Gang (OMG) Satudarah en drie anderen.

Onderzoek

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is op 12 mei 2015 een onderzoek gestart naar de hoofdverdachte en diens omgeving. Hij wordt verdacht van witwassen.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte enkele jaren lang over grote geldbedragen beschikt heeft, terwijl hij gedurende die periode geen legaal inkomen had, dat deze geldbedragen kon verklaren.

Aanhoudingen

Bij de aanhoudingen en doorzoekingen zijn een geldhond en digitale experts ingezet. Er zijn diverse zaken in beslag genomen, zoals administratie, een motor, een paar duizend euro cash en televisies.

OMG's

Steeds vaker zijn leden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) in verband te brengen met ondermijnende zware criminaliteit en normoverschrijdend gedrag. Zij maken zich schuldig aan ernstige (gewelds)misdrijven, zoals drugs- en wapenhandel, brandstichting, intimidatie, afpersing en fraude. Ook is
sprake van onderlinge rivaliteit tussen OMG's. Daarbij wordt grof geweld niet geschuwd.

Dit tast de veiligheid van burgers en ondernemers aan. Politie, Openbaar Ministerie, lokaal bestuur en Belastingdienst tolereren dat niet. Iedereen dient zich aan wet- en regelgeving te houden.

Aanpak

Met bestuurlijke maatregelen, strafrechtelijke vervolging en het onderzoeken van mogelijkheden voor een civiel verbod, wordt ondermijnende criminaliteit aangepakt en de schijnbare onaantastbaarheid van de OMG's doorbroken. De aanpak behelst onder meer het sluiten van clubhuizen als regels
worden overtreden, het kritisch beoordelen van evenementen en een strafrechtelijke aanpak bij misdrijven.

Deel dit op

*