Boemerang definitief beschermd rijksmonument


Foto: Maria van der Heyden

De Ronde Venen telt sinds kort een rijksmonument meer: `de Boemerang'. Dit voormalige kantoorgebouw, de verbinding met het fabrieksgebouw en de vijver van het bedrijf SC Johnson in Mijdrecht zijn sinds 14 september 2015 definitief beschermd als rijksmonument.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed selecteerde dit bouwwerk dat goed zichtbaar is vanaf de N201 als `toonbeeld van architectuur en stedenbouw' uit de wederopbouwperiode 1940-1965. Voor De Ronde Venen betekent dit extra waardering voor na-oorlogs erfgoed. Voor de gemeente De Ronde Venen
was de betekenis van dit gebouw al langere tijd duidelijk. Daarom is het sinds 1999 gemeentelijk monument. Nu erkent ook het Rijk de waarde van dit icoon.

In het voorjaar van 2014 werd bekend dat de Boemerang op de definitieve lijst van potentiele rijksmonumenten stond. De juridische procedure is doorlopen en sinds 14 september is de bescherming onherroepelijk.

Historie
In 1962 kreeg SC Johnson de vergunning om dit ontwerp te realiseren. Architect H.A. Maaskant, bekend van de Euromast en de Pier van Scheveningen, maakte het ontwerp in de vorm van een boemerang. Het fabrieks- en kantoorgebouw zijn in een voor hem typerende functionalistische stijl ontworpen.
Dit is bijvoorbeeld te zien aan de rechthoekige plattegrond van de fabriek en het gebruik van veel beton, aluminium en glas. De vorm van het unieke kantoor- en directiegebouw is door inmenging van de Amerikaanse opdrachtgever H.J. Johnson tot stand gekomen. Hij wenste voor de eerste
vestigingsplaats van zijn bedrijf in Europa geen `normaal' gebouw maar een blikvanger op een zichtlocatie bij de provinciale weg. SC Johnson heeft inmiddels een nieuw pand op het Mijdrechtse Bedrijventerrein dat voldoet aan de laatste moderne eisen. De Boemerang is sporadisch in gebruik en de
vijver doet dienst als reservoir voor bluswater.
Zowel de buitenkant als delen van de binnenkant van het fabriekscomplex zijn van cultuurhistorische waarde. Met name in de Boemerang zijn diverse oorspronkelijke interieurdelen bewaard gebleven, zoals blauwe plafonds, linoleum vloeren en een centrale hal met witmarmeren vloer.

Bron: K.Z. Messchaert (2001) `Waardestelling Welgesteld in: Praktijkhandboek Instandhouding Monumenten'
Foto: Maria van der Heyden