Presentatie MH17-rapport vanaf 12:30 uur live te volgen bij L1


Wat was de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraine? Waarom werd er over een gebied gevlogen waar een gewapend conflict aan de gang was?

Waarom duurde het ruim twee dagen voordat de passagierslijst compleet was? En: hebben de 298 inzittenden (onder wie 193 Nederlanders) geleden?

Het antwoord op deze vier vragen staat in evenzoveel eindrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die op dinsdag 13 oktober - een jaar en bijna drie maanden na de vliegramp - worden gepresenteerd.

Rechtstreeks op L1
Via L1 TV en dus ook op L1.nl kunt u de presentatie dinsdag live volgen, van ongeveer 12:30 tot 14:30 uur, via www.L1.nl/televisie. Onder de slachtoffers van de MH17-ramp waren ook Limburgers.

De aanbieding van de eindrapporten vindt eerst in een besloten bijeenkomst plaats, voor ruim zeshonderd nabestaanden, in het World Forum in Den Haag.
Dinsdagmiddag is de pers aan de beurt, op de luchtmachtbasis in Gilze Rijen. Daar is van wrakstukken een deel van het ramptoestel weer opgebouwd. Op beide plaatsen wordt het woord gedaan door voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad.

NOS Journaal
In een extra televisie-uitzending van het NOS Journaal, ook te zien bij L1 TV, is de presentatie van de onderzoeksrapporten in Gilze Rijen rechtstreeks te volgen. De NOS vraagt onder anderen aan nabestaanden en politici om reacties. Deskundigen duiden de uitkomsten en De NOS schakelt met
verslaggevers in Moskou en in Donetsk, vlakbij de rampplek.

De vraag wie verantwoordelijk is voor de vliegramp komt dinsdag 13 oktober niet aan de orde. Het strafrechtelijk onderzoek is in handen van het internationale Joint Investigation Team (JIT) en is waarschijnlijk begin volgend jaar afgerond.