Nacht van de Nacht 2015


Nieuwsbericht Nacht van de Nacht 2015

Gepubliceerd op: 13 oktober 2015

nacht vd nacht

Op zaterdag 24 oktober 2015 wordt voor de 11e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd. Ook in de gemeente Noordenveld wordt hier aan meegedaan.

Openbare verlichting

In oktober past de gemeente in Peize (Joost Lewelaan, Hoppekampweg, Hereweg, Korvemaker, Vijverstraat) en in Roden (Borglaan, Markiezenhof, Bremstraat, Weidebloemenweg en Groenestein) de openbare verlichting structureel aan, zodat er minder lichthinder optreedt. Hiermee wordt ook de nodige
energie bespaard. Ongeveer 200 armaturen worden vervangen door armaturen die gerichter verlichten en die voorkomen dat licht de atmosfeer in schijnt of dat objecten onnodig worden verlicht. De armaturen bevatten LED verlichting .

Samen genieten van het donker

Duisternis is net als stilte en ruimte: een van de oerkwaliteiten van het landschap.
Wilt u ontdekken hoe mooi het bos is in de nacht door bijvoorbeeld te luisteren, de nachthemel te bekijken of op zoek te gaan naar uilen? Doet u dan mee aan een van de excursies die worden georganiseerd door de plaatselijke IVN's:
- IVN Peize: Nachtwandeling in het Peizerbos;
- IVN Norg: Nachtwandeling bij het Esmeer:
- IVN Roden: Nachtwandeling door het Mensingebos.
Nadere informatie kunt u vinden op de website www.ivn.nl

Kindercolleges Govert Schilling

Govert Schilling is een van de ambassadeurs van de Nacht van de Nacht. Hij is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Ook heeft hij verschillende kinderboeken geschreven en weet hij
kinderen te boeien door zijn begrijpelijke manier van vertellen. In het kader van de 'Nacht van de Nacht" heeft hij, in samenwerking met alle basisscholen in de gemeente en het IVN Scholennetwerk, gedurende twee dagen 'kindercolleges' geven aan de leerlingen van groep zes.

Mag het licht uit?

Ook u kunt een bijdrage leveren aan een prachtige donkere nacht. Hoe? Door eens kritisch te kijken naar uw verlichting. Het gaat hierbij om niet noodzakelijke verlichting. Dit kunnen slecht afgeschermde lichtbronnen zijn met stoorlicht (omhoog stralend licht), sierverlichting,
reclameverlichting en terreinverlichting. In de gemeentelijke gebouwen is alle niet noodzakelijke verlichting gedoofd en wordt op 24 oktober 2015 de Catharinakerk in Roden niet verlicht.