Vijf vragen aan BBA-raadslid Jitze Bakker


Gepubliceerd op: 12 oktober 2015
Anderhalf jaar geleden, op 19 maart 2014, werd een nieuwe gemeenteraad gekozen. Vele nieuwkomers begonnen aan vier jaar raadslidmaatschap. Wat zijn hun ervaringen na ruim een jaar? Wat viel tegen, wat mee? Deze week is het woord aan Jitze Bakker, raadslid voor BBA.

De persoon achter de politicus

Zo langzamerhand zullen steeds meer Amstelveners jouw gezicht kennen. Ze zijn vast nieuwsgierig naar de persoon achter de politicus. Kan je een tipje van de sluier oplichten?

Ik ben Jitze Bakker geboren en getogen in Amstelveen en dat doe ik al 59 jaar. Opgegroeid in de Eikenrodelaan en voor het belangrijkste deel in de van der Hoochlaan. Ik woon in de Westwijk met Carolina van den Heuvel. Mijn twee kinderen studeren in Amsterdam. De oudste woont in Amsterdam en de
jongste nog eventjes thuis denk ik zo maar.

Ik ben zelfstandige en heb veel gewerkt in het openbaar bestuur. De afgelopen jaren vooral actief in overheidsmodernisering. Ik houd van Amstelveen met zijn geweldige voorzieningen en dichtbij de mooiste stad die er volgens mij is.
Voor de rust ga ik het liefst naar mijn eiland Terschelling. Dat kan niet vaak genoeg.

Voldoening

Je zit nu anderhalf jaar in de raad. Heb jij - al dan niet samen met de fractie - al concrete resultaten kunnen boeken?

Ja! Het feit dat we het coalitieprogramma samen hebben gemaakt is voor mij al een prachtig resultaat. Verder ben ik erg blij met het feit dat er nu een nieuwe klachten en complimenten regeling is. Zeker met alle veranderingen in de zorg is dat van groot belang.

Verwachtingen versus werkelijkheid

Wat vond je het meest verrassend tot nu toe als raadslid? Wat was er in de praktijk totaal anders dan je had verwacht?

Het meest verassend was wel de start. Er zijn zoveel wijzigingen geweest in het eerste jaar. Coalitiebesprekingen, coalitieakkoord schrijven, nieuwe burgemeester kortom mijn eerste maanden dacht ik veel inhoud te krijgen. Dat was totaal anders! Eigenlijk begon het echte raadswerk pas na de
zomer van 2014.
De stadsregio bepaalt veel voor Amstelveen. Lijn 51 of het openbaar vervoer zijn belangrijke onderwerpen. Invloed hierop is wel erg indirect, zelfs in de rol als regioraadslid.
De inhoud van het raadswerk ken ik. Toen Linda Roos een stap terug maakte kwam er voor mij een andere rol bij. Naast inhoud nu ook fractievoorzitter dat is toch echt wel anders dan alleen de inhoud

Vooruitblik

Je weet nu vanuit de praktijk wat het is om raadslid te zijn. Ga je de komende tijd de dingen anders aanpakken?

Het is misschien een open deur voor mijzelf. De ambitie ligt hoog en toch is focus belangrijk. Maximaal 3 persoonlijke doelen is denk ik realistisch. Meer focus op de stad en de inwoners. Het gesprek met en zichtbaar te zijn is voor mij het belangrijkste om aan te werken. Transparantie staat
hier centraal voor mij. Een andere balans tussen vergadering van de raad en commissies en aangesloten zijn op wat er in de stad en wijk gebeurd.

Ambities

Wat wil je deze raadsperiode bereiken als raadslid en voor Amstelveen?

De komende jaren wil ik onze dienstverlening aan burgers beter maken. In 2018 wil ik dat je eenvoudig zaken kunt doen met de gemeente. Dat er goed contact is en dat er wederzijds begrip is en kennis is van je situatie als inwoner van Amstelveen. De grote getallen kennen we allemaal. Maar het
gaat voor mij in de toekomst om persoonlijk maatwerk. Weg met de overbodige regels en formulieren. Kennis en informatie is een belangrijke voorwaarde voor een goed contact. Het lijkt eenvoudig maar het is een grote opgave voor de gemeente.
En nu kan je een klacht of compliment via een formulier melden. Dat is mooi! Nog mooier is dat we een inwoner of ondernemer vragen om in gesprek te gaan hoe we het beter kunnen doen. En dat we daar ook concreet op handelen en vernieuwen. Dat geeft vertrouwen!
J. Bakker
Jitze Bakker
Raadslid BBA
E-mail: j.bakker@amstelveen.nl

Delen op:

* facebook
* linkedin
* nujij

Wilt u meer weten?

* Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen
* Bel ons op: (020) 540 49 11
* Contactformulier
* gemeente@amstelveen.nl
* Openingstijden per balie
* Routebeschrijving
* Volg Gemeente Amstelveen op Twitter
* Volg Gemeente Amstelveen op Facebook
* Inschrijven voor de nieuwsbrief: nieuwsbrief@amstelveen.nl