CBS: Omzet verhuizers stagneert


dinsdag 13 oktober 2015 5:30

CBS: Omzet verhuizers stagneert

Verhuizers hebben in het tweede kwartaal van 2015 niet weten te profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Hoewel er 19 procent meer woningen werden verkocht dan in die periode vorig jaar, zetten verhuisbedrijven nog geen halve procent meer om. Dat meldt CBS.

De afgelopen zes kwartalen steeg de omzet van verhuizers gemiddeld nog 4 procent per kwartaal. In het eerste kwartaal plusten de verhuizers er zelfs nog 6 procent omzet bij. Waarom de omzet bij de verhuizers dit kwartaal nauwelijks groeit, is niet duidelijk. Naast kopers bedienen de verhuizers
uiteraard ook huurders die van woning veranderen en zakelijke klanten.

Omzetontwikkeling verhuisvervoer

Verhuizen is arbeidsintensief

Particuliere verhuizingen en projectverhuizingen (bijvoorbeeld van of binnen kantoren) zijn arbeidsintensief. Verhuisbedrijven zijn daarom relatief veel kwijt aan personeelskosten. Bijna 45 procent van de kosten gaat hieraan op, tegen 25 procent in de totale transportsector.

Opslag of het inhuren van derden is bij verhuizers goed voor bijna een kwart van de kosten. Tien procent ging afgelopen kwartaal naar gas, huur, leasen en reparatie. Er zijn in Nederland 490 verhuisbedrijvenbedrijven waar 5100 mensen werken.

Kostenverdeling verhuizers, 2013