Noorden praat in Brussel over economie, milieu en Culturele Hoofdstad

Samenwerken, actief blijven en met een goed verhaal aanwezig zijn in Brussel. Dat is de belangrijkste boodschap die bestuurders uit Noord-Nederland vandaag meekrijgen tijdens de Open Days in Brussel.

Tijdens hun werkbezoek leren 150 bestuurders hoe ze zinvol gebruik kunnen maken van het Europese netwerk. Het programma is samengesteld door de provincie Fryslan. De deelnemers komen uit heel Noord-Nederland.

Commissaris van de Koning John Jorritsma schetste dinsdagochtend de manier van beleid maken in Brussel. Traag maar wel ontzettend transparant en bovendien enorm toekomstgericht. "Wil je daar een bijdrage aan leveren dan moet je achter de horizon proberen te kijken en strategisch meedenken"

aldus de Commissaris.

Het Open Days-programma van Noord-Nederland begon op maandagavond met een informeel gedeelte en een netwerkdiner. Bij het diner waren ondernemers uit Noord-Nederland, Europarlementariers en maatschappelijke organisaties aanwezig.

Op dinsdag startte de dag met een Landbouwontbijt. De landbouwbelangen van Noord-Nederland zijn onder de aandacht gebracht bij Europarlementariers en mensen van de Europese Commissie. Later op de dag volgden een workshop over Europa en decentrale overheden, over Culturele Hoofdstad en over

biobased economy en een bijeenkomst met de samenvatting van de dagen in Brussel.

Afspraken

De Open Days zijn een initiatief van het directoraat generaal regio's, het `ministerie' van de Europese Commissie dat hier over gaat. Veel Europese regio's ontmoeten elkaar tijdens deze dagen om kennis en ervaring uit te wisselen. Diverse Noord-Nederlandse bestuurders hebben naast het

noordelijk programma andere afspraken in Brussel. Voor noordelijke ambtenaren is een netwerk in de maak met als doel op Europese thema's beter samen te werken. Maatschappelijke organisaties maken hiervan ook onderdeel uit.