Premier reikt militaire diploma's uit

Minister-president Mark Rutte heeft vandaag op de Koninklijke Militaire Academie in Breda aan zo'n 160 cadetten hun officiersdiploma uitgereikt. Voor de studenten van landmacht, luchtmacht en marechaussee is het de afronding van hun opleiding aan de Nederlandse Defensie Academie, de NLDA.

Premier Rutte citeerde voorafgaand aan de traditionele `bullenparade' de Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower. De NAVO-opperbevelhebber en latere president bezocht de KMA in 1952. "'If I could only say one thing I believe about leadership, it would be this: leadership is simply finding your way to the hearts of men.' Dat leiderschap wordt vanaf vandaag ook van u verwacht. Het goede nieuws is: een betere basis had u niet kunnen krijgen."

Visie en competenties

De premier verwees ook naar de ramp met de MH17 en de instabiele situatie op het wereldtoneel. "De dreiging is dichterbij dan je denkt. We werken aan vrede en veiligheid wereldwijd, maar daarmee ook aan onze eigen veiligheid. Van dat besef is elke Nederlander sinds 17 juli 2014 extra doordrongen. Het maakt het belang van uw werk des te groter. De brandhaarden rondom Europa zijn de laatste jaren alleen maar groter geworden."

10 jaar NLDA

De NLDA bestaat nu 10 jaar. Behalve de initiele officiersopleidingen zijn hierin later ook het hogere loopbaanonderwijs en het wetenschappelijk onderzoek voor de krijgsmacht samengebracht. Die schaalvergroting pakt goed uit. In 2012 merkte het ministerie van Onderwijs 3 richtingen van de militair-wetenschappelijke officiersopleiding aan de NLDA aan als universitaire bachelor. In 2013 kreeg de NLDA haar eerste officiele master, Military Strategic Studies.