Heldere conclusies over MH17

Vandaag is een belangrijke en bewogen dag. Voor Nederland, voor andere betrokken landen, maar vooral voor de nabestaanden van vlucht MH17. Hun geduld is stevig op de proef gesteld.

Na grondig en onafhankelijk onderzoek kan eindelijk vastgesteld worden wat er precies gebeurd is op 17 juli 2014. Wat velen al vermoedden, is nu bevestigd. 298 mensen, waarvan 196 landgenoten, zijn het slachtoffer geworden van een aanslag. Zij verloren het leven in een oorlog die niet de hunne was. Tegenover de mist uit Moskou staan nu glasheldere conclusies uit Gilze-Rijen.

De Onderzoeksraad wijst er terecht ook op dat ondanks aanwijzingen dat vliegen boven een conflictgebied risicovol was, veel maatschappijen boven Oost-Oekraine zijn blijven vliegen. De PvdA heeft er in debatten eerder op gewezen dat huidige afspraken over de burgerluchtvaart moeten worden herzien. Wanneer landen niet goed in staat zijn om te oordelen over de veiligheid van het eigen luchtruim, moeten anderen die analyse maken.

Het neerhalen van vlucht MH17 mag niet onbestraft blijven. Op stevige conclusies dienen ook stevige consequenties te volgen. Dat geldt voor diegenen die de directe verantwoordelijkheid dragen voor het afvuren van de BUK-raket, maar ook voor hen die de politieke context hebben geschapen waardoor deze vreselijke ramp plaats heeft kunnen vinden. De PvdA verwacht dat het kabinet alles op alles blijft zetten om de daders zo spoedig mogelijk voor de rechter te krijgen.