Als één blok achter TTIP?

PERSBERICHT

zondag 11 oktober, 20:00 uur, De Balie, Grote Zaal

Als één blok achter TTIP?

Debat met Fred Teeven (Tweede Kamerlid VVD, woordvoerder TTIP), Bas Eickhout (Europarlementariër Groenlinks), Ferdi DeVille (politicoloog Universiteit Gent), Nikos Lavranos (investeringsjurist en arbitrage-expert), Hella Hueck (journalist RTL Nieuws). Presentatie: Roland Duong

In de berichtgeving rondom TTIP, het aangekondigde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU, worden de pijlen vooral gericht op de beruchte Amerikaanse chloorkip. Maar de implicaties van TTIP kunnen veel fundamenteler zijn. Raakt het handelsverdrag bijvoorbeeld aan de bevoegdheden van overheden om de markt te kunnen reguleren? Op zondag 11 oktober, één dag na de grote TTIP-demonstratie in Amsterdam, onderzoeken we met presentator Roland Duong (o.a. De Slag om Europa, De Slag om Nederland, Tegenlicht) en voor- en tegenstanders de implicaties van het grootste vrijhandelsverdrag in de Europese geschiedenis.

Voorstanders zien TTIP als een economische NAVO: door de VS via TTIP aan Europa te verbinden worden de Europese handelsbelangen óók die van Washington. Maar wat zijn de gevolgen van TTIP voor ons? Wie krijgt het straks voor het zeggen in de nieuwe interne markt van de VS en de EU? Het bedrijfsleven of democratisch gekozen overheden? Is een economische NAVO goed voor de B.V. Nederland of niet?

Met o.a: - Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks) in debat met Fred Teeven (Tweede Kamerlid VVD, woordvoerder TTIP)

- Ferdi DeVille (politicoloog Universiteit Gent) over de beloftes van TTIP

- Nikos Lavranos (investeringsjurist en arbitrage-expert) over het belang van ICS (voorheen ISDS)

- Hella Hueck (journalist RTL Nieuws) over hoe TTIP op de journalistieke radar belandde en waarom dit belangrijk is.

Dit programma is uitverkocht, maar live volgen via De Balie TV (livestream): live.debalie.nl. Meer informatie via www.debalie.nl

Project Europa

In 2016 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. In de vierdelige reeks 'Project Europa' onderzoeken De Balie en Appelbaum in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement de belangrijkste thema’s die op dit moment in Europa spelen. Met op 3 september Fort Europa, op 2 november Een vuist tegen Poetin? en op 22 december Gidsland Nederland.

Redactie: Tim Wagemakers (De Balie), Jochem Salemink (Appelbaum).