Kindcentra 2020 vraagt wettelijke regeling

Kinderopvang en primair onderwijs zijn niet logisch georganiseerd in Nederland. Kinderen moeten recht krijgen op een aantal uur kinderopvang en bovendien moet het mogelijk worden gemaakt dat kinderopvang en onderwijs vanuit een organisatie worden aangeboden; het kindcentrum. De tijd is rijp voor verandering. Ook ouders vinden - zo blijkt uit onderzoek - dat kinderen moeten worden uitgedaagd om zich cognitief, creatief en sportief te ontwikkelen. Daarom vragen bestuurders uit de kinderopvang, het primair onderwijs en wethouders de politiek om kindcentra in Nederland mogelijk te maken.

De regiegroep Kindcentra 2020, bestaande uit bestuurders uit de kinderopvang, het primair onderwijs en wethouders, vindt dat er een toegangsrecht voor kinderopvang moet komen voor elk kind. Bovendien willen de bestuurders dat wettelijk geregeld wordt dat vanuit een organisatie kinderopvang en primair onderwijs aangeboden kunnen worden.

De wijze waarop Nederland onderwijs en kinderopvang heeft ingericht, is aan een heroverweging toe. Er is geen samenhang. Voorzitter van de regiegroep Gijs van Rozendaal: "Peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, voorschool en basisschool zijn zelfstandige instellingen met een eigen systeem van financiering. De programma's zijn niet op elkaar afgestemd, er zijn geen doorgaande ontwikkellijnen voor kinderen." In kindcentra wordt gewerkt volgens een visie; met doorlopende ontwikkelingslijnen, met dagarrangementen en de zorg is dichtbij. Diverse partijen in Nederland ondersteunen de ontwikkeling van kindcentra. Ook ouders worden enthousiast zodra ze meer te weten komen over kindcentra en wat dit kan betekenen voor hun kind en henzelf. Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Oberon heeft uitgevoerd voor Kindcentra 2020.

Kindcentra 2020 presenteert 9 oktober in Den Haag, onder leiding van dagvoorzitter Frenk van der Linden, de uitwerking van alle plannen, die in boekvorm worden aangeboden aan Mariette Hamer - voorzitter van de SER. "We laten zien hoe je inhoudelijk vorm kunt geven aan deze kindcentra, wat er nodig is aan wetgeving en hoe je toegangsrecht voor elk kind realiseert. Voor de politiek is het natuurlijk spannend te horen wat de vereiste investeringen en opbrengsten zijn en dat hebben we ook uitgezocht", zo meldt Van Rozendaal. Kindcentra 2020 spoort de politiek aan het initiatief op te pakken. Tweede Kamerleden van SP, VVD, PvdA, GroenLinks, CDA en D66 reageren tijdens het symposium op de plannen. Willem Adema, onderzoeker bij de OECD in Parijs, plaatst de investeringen in jonge kinderen in Nederland in internationaal perspectief.

De AVS biedt de Leergang Directeur Integraal Kindcentrum aan. Meer informatie op onze website.