Pepermuntolie veilig en effectief bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS)


Amsterdam, 20151007 -- Recente studies en meta-analyses wijzen uit dat pepermuntolie in de vorm van geregistreerd geneesmiddel een eerste optie is bij de medische behandeling van PDS. Pepermuntolie blijkt een effectieve behandeling bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid en met het milde bijwerkingenprofiel behaalt de behandeling bovendien een betere tolerantiegraad bij ouderen. De werking van pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is zowel spierontspannend als pijnstillend, aldus prof.dr. J.R.B.J. Brouwers. Tempocol is het eerste geregistreerde geneesmiddel met pepermuntolie.

Menthol, het hoofdbestanddeel van pepermuntolie, zou de intraluminale druk in de dikke darm aanzienlijk verminderen, omdat de pepermuntoliecapsules werking hebben op de blokkade van calciumkanaaltjes waardoor spasmen verminderen, wat wezenlijk anders is bij anticholinergica, die ook bij PDS worden toegepast. Bovendien zou het effect ervan lang aanhouden.

Nieuw is het inzicht dat menthol ingrijpt door binding aan receptoren in het zogeheten TRPM8-kanaal in de dikke darm. Deze receptoren zijn verantwoordelijk voor de viscerale nociceptieve pijn die bij PDS-patiënten kan optreden. 

In een artikel in Modern Medicine[1] geeft prof. Brouwers aan dat meta-analyses en studies die de laatste 17 jaar zijn uitgevoerd, uitwijzen dat “pepermuntolie ten opzichte van spasmolytica (vb. mebeverine, nvdr.) of vezels een betere effectiviteitsratio heeft.” Gunstig zijn ook de kwaliteitswaarden die pepermuntolie in diverse onderzoeken kreeg: 3+ op een totaal van maximaal 4+. Ook het NNT (number needed to treat) bleek gunstiger te zijn, nl. 2-3 ten opzichte van 5-6 bij spasmolytica, 5-6 bij tricyclische antidepressiva en 30 bij vezels. 

Pepermuntolie bij behandeling van PDS wordt weliswaar afgeraden bij mensen met reflux, omdat de reflux dan theoretisch zou kunnen toenemen. Echter is het bijwerkingenprofiel in het algemeen mild. Desondanks wordt aanbevolen om enkel “producten te gebruiken die een farmaceutische kwaliteit pepermuntolie bevatten en de capsules moeten maagresistent gecoat zijn.” Tempocol voldoet aan deze eisen en is wetenschappenlijk onderbouwd en gecontroleerd. 

Momenteel loopt er een zorgtraject voor PDS-patiënten (Reduce PDS) in 14 ziekenhuizen in Nederland, waarbij 10 mogelijke behandelopties (o.a. antibiotica, spasmolytica en pepermuntolie) met de patiënt worden besproken. Gelet op de beperkte hoeveelheid beschikbare middelen, lijkt “pepermuntolie voor heel wat PDS-patiënten een belangrijke en vooral veilige keuze te zijn als starttherapie”.

[1] Modern Medicine, 2015, nr.3, p. 106, Gastro-enterologie, prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom.