Pepermuntolie effectieve therapie voor prikkelbaredarmsyndroom (PDS)


Amsterdam, 20151007 -- Recente studies wijzen uit dat pepermuntolie in de vorm van geregistreerd geneesmiddel een eerste optie is bij de medische behandeling van PDS. Pepermuntolie blijkt een effectieve behandeling bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid en met het milde bijwerkingenprofiel behaalt de behandeling bovendien een betere tolerantiegraad bij ouderen. De werking van pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is zowel spierontspannend als pijnstillend, aldus prof.dr. J.R.B.J. Brouwers. Tempocol is het eerste geregistreerde geneesmiddel met pepermuntolie.

Menthol, de werkzame stof van pepermuntolie, zou de druk tussen de holtes in de dikke darm aanzienlijk verminderen, omdat de pepermuntoliecapsules werking hebben op de blokkade van zogeheten calciumkanaaltjes waardoor spasmen verminderen. Dat is wezenlijk anders dan bij de reguliere krampstillende middelen (spasmolytica), die ook bij PDS worden toegepast. Bovendien zou het effect ervan lang aanhouden.

Nieuw is het inzicht dat menthol ingrijpt door zich in de dikke darm te binden aan receptoren (‘ontvangers’, delen van een cel waaraan een stof zich bindt) die verantwoordelijk zijn voor pijnprikkels. Pijn die bij PDS-patiënten dus kan optreden. 

In een artikel in Modern Medicine[1] geeft prof. Brouwers aan dat studies die de laatste 17 jaar zijn uitgevoerd, uitwijzen dat “pepermuntolie ten opzichte van spasmolytica of vezels een betere effectiviteitsratio heeft.” In diverse onderzoeken kreeg pepermuntolie trouwens zeer gunstige kwaliteitswaarden. Ook het behandelingenprofiel bleek gunstiger dan de spasmolytica, klassieke antidepressiva en vezels. 

Pepermuntolie bij behandeling van PDS wordt weliswaar afgeraden bij mensen met brandend maagzuur (reflux), omdat dat theoretisch zou kunnen toenemen. Echter is het bijwerkingenprofiel in het algemeen mild. Desondanks wordt aanbevolen om enkel “producten te gebruiken die een farmaceutische kwaliteit pepermuntolie bevatten en waarvan de capsules een maagresistent laagje hebben.” Tempocol voldoet aan deze eisen en is wetenschappenlijk onderbouwd en gecontroleerd. 

Momenteel loopt er een zorgtraject voor PDS-patiënten (Reduce PDS) in 14 ziekenhuizen in Nederland, waarbij 10 mogelijke behandelopties (o.a. antibiotica, spasmolytica en pepermuntolie) met de patiënt worden besproken. Gelet op de beperkte hoeveelheid beschikbare middelen, lijkt “pepermuntolie voor heel wat PDS-patiënten een belangrijke en vooral veilige keuze te zijn als starttherapie”.

[1] Modern Medicine, 2015, nr.3, p. 106, Gastro-enterologie, prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom