Marianne Thieme wil referendum over TTIP

Marianne Thieme wil referendum over TTIP

07-10-2015

Marianne Thieme wil dat er een referendum gehouden wordt over TTIP, het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. De PvdD-partijleider zal hiertoe oproepen tijdens het TTIP-debat in de Tweede Kamer dinsdag.

De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet een referendum organiseert over TTIP en CETA, de omstreden vrijhandelsverdragen tussen de Europese Unie met respectievelijk de Verenigde Staten en Canada. De verdragen zetten de deur wijd open voor producten die niet voldoen aan onze standaarden voor voedselveiligheid, privacy, dierenwelzijn en milieu. Multinationals die naar eigen zeggen last hebben van nieuwe regels die mens, dier, natuur of milieu beschermen, krijgen het recht om via een private rechtbank miljoenenclaims bij een land neer te leggen. De vrijhandelsverdragen vormen daarom een bedreiging voor de democratie.

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme wil dat deze vergaande verdragen voorgelegd worden aan de burger via een referendum. Thieme: "TTIP en CETA bedreigen de democratie en geven de macht aan multinationals en lobbyisten. Onze rechten, onze gezondheid, dierenwelzijn en onze planeet zijn geen handelsbelemmering. Stop TTIP en CETA!"

TTIP-manifestatie zaterdag

Thieme zal zaterdag spreken op een grote manifestatie in Amsterdam tegen TTIP georganiseerd door o.a. Milieudefensie, FNV en Transnational Institute (TNI). Inmiddels hebben 3,2 miljoen Europeanen hun handtekening gezet onder een petitie die oproept de onderhandelingen over TTIP te stoppen en het verdrag niet te ratificeren.