Koning Willem-Alexander viert feest in vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC

Koning Willem-Alexander viert feest in vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC

7 oktober 2015

Vandaag opende Koning Willem-Alexander het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. Na een grondige verbouwing kan het kinderziekenhuis precies doen waar het goed in is: optimale zorg bieden aan zijn patiëntjes terwijl hun normale leven doorgaat. De opening door Koning Willem-Alexander is het hoogtepunt van het programma rond het 150-jarig bestaan van het academisch kinderziekenhuis. Symbolisch werd de metamorfose in beeld gebracht door een 3D animatie waarbij een vlinder uit een cocon kroop. In het vernieuwde kinderziekenhuis kunnen langdurig zieke kinderen even gewoon kind zijn. Met een school, bioscoop, theater, een educatieve dienst en een infotheek kunnen de kinderen zo normaal mogelijk meedoen met hun gezonde leeftijdsgenoten.

De koning bezocht patiëntjes op diverse afdelingen. In de afgelopen vijf jaar hebben de meeste afdelingen een complete verandering ondergaan. De laatste fase, de realisatie van een internationaal toonaangevende Intensive Care Neonatologie, breekt nu aan. Daarmee wil het Emma Kinderziekenhuis nog meer invulling geven aan de zorg voor ernstige zieke pasgeboren kinderen en veel te vroeg geboren kinderen. Het Emma hoopt in drie jaar tijd via fondsenwerving een extra bedrag van vijf miljoen euro bijeen te halen.

Het bezoek van de koning was niet het enige onderdeel van het feest. Diverse topsporters kwamen vandaag naar het ziekenhuis voor een droomontmoeting met een aantal patiënten. Overal in het kinderziekenhuis waren sportactiviteiten. Verder was in het AMC het Cruijff court aangelegd. Daar speelde het team Lucky Ajax, met oud-Ajacieden van naam zoals Sjaak Swart, Simon Tahamata en Richard Witschge, een aantal wedstrijden tegen onder andere het Emma Kids Team.

U kunt de foto's rechtenrvij downloaden op www.amc.nl/koningsbezoek ***

Over het Emma Kinderziekenhuis AMC

In 1865 werd het eerste kinderziekenhuis in Amsterdam door dr. De Ranitz opgericht, een zaal met zes houten kribben in het voormalige Engelse Weeshuis. Als snel volgde de verhuizing naar het grotere gebouw aan de Sarphatistraat. Koningin Emma werd in 1899 beschermvrouw van het Emma Kinderziekenhuis. In 1988 werd het Emma Kinderziekenhuis onderdeel van het AMC in Amsterdam-Zuidoost. Nu, 150 jaar later, is het Emma Kinderziekenhuis AMC uitgegroeid tot een van de beste academische kinderziekenhuizen ter wereld. Het Emma heeft in de afgelopen 150 jaar ruim 1,5 miljoen kinderen geholpen: een kwart van deze kinderen kwam uit de regio Amsterdam, de anderen elders uit het land of zelfs uit het buitenland. Er worden jaarlijks 9.000 kinderen opgenomen, van wie de helft voor een dagopname. Op de polikliniek komen per jaar 35.000 kinderen. Tot 15 november 2015 is er een tentoonstelling in het Stadsarchief over de geschiedenis van 150 jaar kinderzorg in Amsterdam. Ga voor meer informatie naar www.steunemma.nl of volg Emma op Twitter via @steunemma, #emma150jaar en op Facebook: Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC.