ITHAKA prijs/-stipendium '15 voor Mascha van Damme voor studie Twentse Textielfabrikanten en hun landleven

PERSBERICHT (Embargo tot 7 oktober 18u00)

Architectuurhistoricus Mascha van Damme is winnaar van Ithakaprijs 2015 voor haar boek: Heren op het Land Buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten, Zwolle (Waanders) 2013. Deze award, ingesteld door de stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen (sKBL) en dit jaar voor het eerst uitgereikt, is haar op 7 oktober 2015 door juryvoorzitter Paul Schnabel overhandigd tijdens een feestelijke bijeenkomst op Kasteel Groeneveld te Baarn.

Tevens kende René Dessing, jurysecretaris/directeur van sKBL, een stipendium toe Els van der Laan, Willemieke Ottens en Jelmer Bokma (Bureau No.ordpeil) voor het onderzoeksproject: Noordelijke Lustwarande.19de-eeuwse landschapsparken als verbindende groene erfgoedstructuur tussen de staten en stinzen van Friesland, de borgen van Groningen en de havezaten van Drenthe (Noord-Nederland).

Aan de Ithakaprijs en -stipendium is een geldbedrag van € 5.000 verbonden.

Prijs en stipendium zijn mogelijk gemaakt door een genereuze particuliere gift aan sKBL en zullen vijf jaar worden uitgereikt aan relevante studies en voorstellen kastelen, hist. buitenplaatsen en/of landgoederen verbindend onderzoeken. De Ithakaprijs is dan ook bedoeld om interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over dit type erfgoed te stimuleren. Ook journalistieke (media) producties die dit cultuurgroen erfgoed breed en positief onder de aandacht hebben gebracht komen in aanmerking.

Het Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd zal worden.

Mascha van Damme behaalde in 1994 haar doctoraal Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht met de specialisatie architectuurgeschiedenis en aan de TU Delft Restauratiekunde. Na een stage bij het Projectbureau Industrieel Erfgoed van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, volgde in 2002 onderzoek naar jonge monumenten (1850-1940). Van Damme hecht aan het uitdragen van kennis en onderzoeksgegevens aan vakgenoten en een breed publiek. Naast het publiceren, is zij vanaf 2010 werkzaam als adviseur voor Het Oversticht waar zij adviseert bij cultuur-, bouw- en architectuurhistorisch onderzoek en bij zogenaamde waardestellingen, functieveranderingen, herbestemming en transformaties in de stad en in het buitengebied.

Bureau No.ordpeil is een ontwerp-, onderzoek- en adviesbureau voor landschap, erfgoed en stedenbouw en is gevestigd te Zie www.noordpeil.nl