Gemeente Harlingen winnaar meest duurzame mobiliteit 2015

Persbericht

Embargo: woensdag 7 oktober 2015 17.00 uur

Gemeente Harlingen winnaar meest duurzame mobiliteit 2015

Ede, 7 oktober 2015

Vandaag is, tijdens het symposium Duurzaamheid in mobiliteitsbeleid van CROW-KpVV, gemeente Harlingen uitgeroepen tot gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2015. De gemeente neemt daarmee de ereplaats van de vorige winnaar, gemeente Groningen, in. Harry Boon, Wethouder Verkeer en Vervoer van gemeente Harlingen, nam de wisseltrofee in ontvangst van Wim van Tilburg, directeur Kennisplatform Verkeer en Vervoer (CROW-KpVV). CROW-KpVV is de jaarlijkse organisator van deze prijsuitreiking.

Oordeel

De gemeente heeft de prijs te danken aan goede scores voor klimaat, luchtkwaliteit, geluidsbelasting en bereikbaarheid. De inwoners van gemeente Harlingen maken weinig gebruik van de auto en er rijden relatief schone bussen. Daarmee draagt het verkeer weinig bij aan de opwarming van de aarde. Ook worden de inwoners weinig belast met de emissie van vuile stoffen en geluid afkomstig van het autoverkeer. Tegelijk kent de gemeente een goede bereikbaarheid.

Scores

Het CROW-KpVV heeft voor het scoren van de verschillende gemeenten een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. Gemiddeld scoort gemeente Harlingen de hoogste waarde.

Duurzaamheids-score*)

Harlingen 7,0

Heerenveen 6,9

Culemborg 6,8

Utrecht 6,8

Haren 6,7

Houten 6,7

Texel 6,6

Bunnik 6,6

Almere 6,5

Appingedam 6,5

Gemiddelde van alle gemeenten 4,6

*De berekende score loopt van 1 tot 10

Gemeente Utrecht heeft duurzaamste mobiliteitssysteem

De duurzaamheidsscore is opgebouwd uit indicatoren die betrekking hebben op duurzame doelen (lucht, klimaat, bereikbaarheid) en indicatoren die betrekking hebben op de keuzes die gemeente en inwoners maken (zoals aantal deelauto’s, laadpalen, schone bussen). Gemeenten hebben vooral op de laatste categorie invloed. De winnaar van deze laatste categorie, gemeente Utrecht, heeft tijdens het symposium daarom ook een prijs in ontvangst mogen nemen.

Duurzaam beleid

Het overheidsbeleid is erop gericht duurzame mobiliteit te bevorderen. Hiermee wordt geprobeerd de groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie in evenwicht te brengen. CROW-KpVV ondersteunt daarom gemeenten bij het uitvoeren van dit beleid. Met het uitreiken deze prijs wil CROW-KpVV gemeenten stimuleren hun score op het gebied van duurzame mobiliteit te verbeteren.

Tool Duurzaamheidsscore

CROW-KpVV heeft voor gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 22 achterliggende indicatoren. De tool is nuttig om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden. Bekijk de tool op www.duurzaamheidsscore.nl.