Stop uitbuiting van Chinese studenten voor ICT op Nederlandse onderwijsinstellingen

Open Brief aan Nederlandse Onderwijsinstellingen en Academische Ziekenhuizen:

Stop uitbuiting van Chinese studenten voor ICT op Nederlandse onderwijsinstellingen

Amsterdam, 7 oktober 2015 – In een open brief aan Nederlandse onderwijsinstellingen en academische ziekenhuizen roept SOMO, samen met een groep van maatschappelijke organisaties, deze instellingen op om over te stappen op duurzame inkoop van ICT hardware. Aanleiding is het onlangs verschenen rapport over gedwongen arbeid van Chinese studenten in elektronicafabrieken voor de productie van servers en andere ICT hardware. De onder dwang gemaakte producten worden ingekocht door onderwijsinstellingen in West-Europa, waaronder ook Nederlandse universiteiten, hogescholen en academische ziekenhuizen.

Grove misstanden bij toeleverancier van Dell en HP

Het rapport ‘Servants of Servers’, waarover gisteren een artikel in the Guardian verscheen, onthult de systematische uitbuiting van Chinese studenten bij de productie van ICT hardware in de fabrieken van het Taiwanese bedrijf Wistron Corporation in Zhongshan, Guangdong, China. Deze fabriek produceert onder andere voor HP, Dell en Lenovo -de server die het meest door West-Europese universiteiten en hogescholen worden ingekocht. De Chinese studenten lopen verplicht ‘stage’ in de fabriek, waarbij ze meer dan tien uur per dag, zes dagen per week monotoon werk verrichten. Werk dat niets met hun opleiding te maken heeft. Weigeraars riskeren geen diploma te verkrijgen.

Dit probleem speelt niet alleen bij deze fabriek of alleen in China, maar ook in andere elektronica-producerende landen zoals Thailand en de Filippijnen.

Grootverbruikers met een maatschappelijke plicht

Jaarlijks geven Nederlandse universiteiten, hogescholen en academische ziekenhuizen samen honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld uit aan computers, laptop ‘s, thin clients, tablets, beeldschermen, computers, servers en aanverwante apparatuur van bekende internationale merken, zoals HP, Dell, Apple, Acer, etc.

Publieke instellingen hebben bij uitstek een rol te spelen in het helpen aankaarten en oplossen van maatschappelijk misstanden, thuis en in de rest van de wereld. Terecht hebben veel universiteiten en hogescholen in Nederland een uitgebreide duurzaamheidsagenda. Helaas staat duurzame inkoop van elektronica (nog) niet erg hoog op deze agenda.

Pauline Overeem (SOMO): “Het wordt tijd dat onderwijsinstellingen de duurzame inkoop van elektronica handen en voeten geven. Bijvoorbeeld door aansluiting bij Electronics Watch, een initiatief dat onafhankelijke monitoring en verbetering van arbeidsomstandigheden mogelijk maakt. De gemeente Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn de eerste deelnemers aan Electronics Watch in Nederland. Meer deelnemers, betekent meer inkoopmacht en dus meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen om arbeidsomstandigheden te verbeteren.“