Verhuizing ICT-infrastructuur naar Rijksoverheid Datacenter

Verhuizing ICT-infrastructuur naar Rijksoverheid Datacenter

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 07 oktober 2015- Laatste update: 07 oktober 2015 11:09 uur

Rijkswaterstaat heeft zijn ICT-infrastructuur - 690 terabyte aan data, 3000 virtuele servers en zo'n 400 fysieke componenten - verhuisd naar het Rijksoverheid Datacenter, dat gehuisvest is in 2 datacentra van Equinix: AM2 en AM3 Science Park Amsterdam. Deze datacentra scoren hoog op duurzaamheid.

Datacentra 1280px

De 2 voormalige datacentra van Rijkswaterstaat, die in Schiphol en Almere stonden, zijn op 17 juli 2015 leeggeruimd. Een maand daarvoor was onze ICT-infrastructuur al verhuisd naar het Rijksoverheid Datacenter.

Slim en duurzaam

Het AM2 en AM3 zijn slimme en duurzame datacentra. Zo fungeren ze als elkaars back-up. Zodra de een uitvalt bij een storing of calamiteit, neemt de ander het over. De datacentra beschikken daarnaast over diverse kwaliteitscertificeringen, waaronder de in Nederland zeldzame ISO 50001-certificering: de internationale norm voor energiemanagement.

Energie hergebruiken

AM3 behoort zelfs tot de meest duurzame datacentra ter wereld. Het maakt gebruik van hybride koeltorens die in plaats van mechanische koeling een warmte-koudeopslag in de grond hebben. De warmte wordt door de Universiteit van Amsterdam hergebruikt om faculteitsgebouwen mee te verwarmen. In totaal kan AM3 een besparing opleveren van 956,5 ton CO2. Hiermee won het de DatacenterDynamics Green Data Center EMEA Award.

Flexibel

Na een zorgvuldige Europese aanbestedingsprocedure is het bedrijf Equinix gekozen om de datacentra-huisvesting en het floormanagement te verzorgen voor 9 overheidsinstanties, waaronder nu - als een van de eersten - Rijkswaterstaat. Equinix heeft expertise over en een wereldwijd netwerk van hoogwaardige datacentra. Hierdoor kan het bedrijf flexibel inspelen op een wijzigende ICT-behoefte van de Rijksoverheid. En is het voorbereid op toekomstige technologieontwikkelingen.

Rijksbrede ICT-infrastructuur

Deze ontwikkeling valt onder het Programma Consolidatie Datacenters, dat wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het doel van dit programma is om een Rijksbrede ICT-infrastructuur te creeren die is ondergebracht in 5 over Nederland verspreide datacentra. Dat is kostenefficienter en effectiever.

i-Strategie

De verhuizing van onze ICT-infrastructuur draagt bij aan de i-Strategie van Rijkswaterstaat: een visie en koers om onze doelen te bereiken met een betrouwbare informatievoorziening.