Bulgarije stabiele partner in onrustige regio

Nieuwsbericht | 07-10-2015 | 10:26

'Bulgarije is voor de Europese Unie en de NAVO een stabiele partner in een onrustige regio'. Dit zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in Sofia tegen zijn Bulgaarse collega Daniel Mitov. Koenders bracht op diens uitnodiging een bezoek aan Sofia. Het bezoek onderstreepte en versterkte de goede betrekkingen tussen de twee landen. De ministers bespraken een groot aantal onderwerpen, zowel op bilateraal en EU-vlak als op geopolitiek gebied.

Koenders bedankte zijn collega voor de solidaire houding van Bulgarije in de EU bij de opvang van vluchtelingen. `Bulgarije stelt zich constructief op. Het heeft een eerste quotum van 1600 vluchtelingen voor herplaatsing aanvaard, dringt aan op een gezamenlijke aanpak van de buitengrenscontrole en een gezamenlijke oplossing van de conflicten die ten grondslag liggen aan een deel van de vluchtelingenstromen.' Bulgarije werkt goed samen met Turkije, waardoor de toestroom via die route beheersbaar lijkt. Nederland heeft in 2014 via het Rode Kruis 1 miljoen euro bijgedragen voor de opvang van vluchtelingen in het land.

Stabiliteit en veiligheid aan de zuidelijke en oostelijke flank van de Unie zijn voor Bulgarije van groot belang. `Het land wordt geconfronteerd met nieuwe geopolitieke uitdagingen in zijn omgeving,' aldus Koenders. `Denk aan het migratieprobleem, de gevoelige relatie met Turkije, conflicten in Oekraine en Syrie, en de vrijwel volledige afhankelijkheid van Rusland voor de energievoorziening. Ik heb Minister Mitov verzekerd dat Nederland Bulgarije als medelidstaat van de EU en NAVO-bondgenoot zal blijven steunen.'

De beide ministers spraken ook over de strijd tegen corruptie en de hervorming van de rechtsstaat in Bulgarije. Afgelopen zomer rapporteerde de Europese Commissie over de stand van zaken. Koenders: 'Ik zie een aantal bemoedigende signalen, zoals voortgang bij de hervorming van de rechterlijke macht. Tegelijkertijd is het nodig dat er meer daadkracht wordt getoond, bijvoorbeeld bij vervolging in grote corruptiezaken en bij de aanpak van de georganiseerde misdaad.

Volgens de minister kan verbetering van de rechtsstaat ook de Bulgaarse economie ten goede komen. `Nederland is de grootste investeerder in Bulgarije en tiende handelspartner. Een aantal grote Nederlandse bedrijven is er vertegenwoordigd. Maar er is terughoudendheid bij voornamelijk kleinere bedrijven om zich in Bulgarije te vestigen, juist vanwege de gebreken in de rechtsstaat. Nederland werkt graag met Bulgarije samen om deze situatie te verbeteren.'

Minister Koenders spreekt vandaag ook met president Rosen Plevneliev, premier Boyko Borissov, en met vice-premier Meglena Kuneva (Europees Beleid). Daarnaast heeft hij een ontmoeting met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven over de rechtsstaat in Bulgarije, de migratieproblematiek en de veiligheidssituatie in de regio. Het was het eerste bezoek van een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken aan Bulgarije sinds 2011. Deze zomer ontving Koenders vice-premier Kuneva en minister Ivanov (Justitie) in Den Haag.